Ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ διέφυγε σήμερα επίθεσης με χειροβομβίδα, που πραγματοποιήθηκε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα, αν και πολλοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν, έγινε γνωστο από αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από άγνωστο δράστη λεπτά αφότου ο 41χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Απρίλιο, είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μέσκελ στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα.
Αυτόπτης μάρτυρας είδε τον Αμπίι να απομακρύνεται από φρουρούς. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερ πως ο δράστης είχε συμπλακεί με αστυνομικούς πριν από την έκρηξη.
Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού είπε πως 83 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, έξι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως δεν υπάρχουν νεκροί, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις των αρχών που έκαναν λόγο για αριθμό νεκρών. Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε πως οι τραυματίες είναι 100.
Απευθύνοντας λίγο αργότερα τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος, ο Αμπίι δήλωσε πως η επίθεση ήταν μια «απόπειρα από δυνάμεις που δεν θέλουν να δούν την Αιθιοπία ενωμένη».
Κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση, ο Αμπίι είχε υποσχεθεί να φέρει περισσότερη διαφάνεια στην κυβέρνηση και συμφιλίωση σ′ ένα έθνος που σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και πολλά χρόνια. Όταν μίλησε στην τηλεόραση, εξακολουθούσε να φορά ένα πράσινο μπλουζάκι που του είχαν δώσει οι οργανωτές της συγκέντρωσης.
Η Ερυθραία, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε διαμάχη με την Αιθιοπία αναφορικά με μια μεθοριακή διένεξη που ο Αμπίι έχει προσπαθήσει να επιλύσει, καταδίκασε το επεισόδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση.
Ο Αμπίι ανέλαβε την πρωθυπουργία αφού ο προκάτοχός του, ο Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν, παραιτήθηκε έπειτα από διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το 2015 σ′ αυτή τη χώρα των 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε προσωρινά για να αντιμετωπιστεί η αναταραχή και ήρθη αυτόν τον μήνα.
Παρά το γεγονός ότι η Αιθιοπία έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού λένε πως τα οφέλη της δεν κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες και τις περιφέρειες της χώρας, η οποία κυβερνάται από τον ίδιο συνασπισμό εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.