Η επικεφαλής νοσοκόμα των εμβολιασμών στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Βέλικο Τάρνοβο, στον βορά της Βουλγαρίας, στέκεται έξω από το υπό κατάρρευση κτίριο και εκφράζει μία λυπηρή αλήθεια για τους συμπατριώτες της: ”Δεν πιστεύουν στα εμβόλια.”
Η Βουλγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει μία νέα, ταχεία έκρηξη κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Παρ‘όλα αυτά, οι Βούλγαροι διστάζουν να εμβολιαστούν περισσότερο απ’ όλους.
Μόνο το 20% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί στην χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων και η Βουλγαρία είναι η τελευταία της Ευρωπαϊκης Ενωσης, όπου ο μέσος όρος των εμβολιασμένων φτάνει το 69%.
″Είμαστε ανοιχτοί καθημερινά” δηλώνει η Γιορντάνκα Μινέκοβα, η επικεφαλής νοσοκόμα των εμβολιασμών, που δουλεύει στο νοσοκομείο εδώ και 35 χρόνια. ”Αλλά εκείνοι που θέλουν να εμβολιαστούν, είναι πολύ λίγοι.”
Η Κρασιμίρα Νικόλοβα, 52 ετών, που δουλεύει σε εστιατόριο, επέλεξε να μην εμβολιαστεί, επειδή αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
″Δεν πιστεύω ότι τα εμβόλια δουλεύουν” δήλώνει. ”Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα εμβολιασμένους. Πέρασα κορονοϊό και δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επικίνδυνος. Εχω και άλλα προβλήματα υγείας κι αν ήταν τόσο επικίνδυνος, θα είχα ήδη πεθάνει.”
Ωστόσο, η Σιμπίλα Μαρίνοβα, επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Βέλικο Τάρνοβο, δηλώνει ότι και τα δέκα κρεβάτια της μονάδας COVID-19 ICU είναι γεμάτα και εκφράζει τον θυμό της για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί συμπατριώτες της αρνούνται να εμβολιαστούν.
″Το 100% των ασθενών στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι” δηλώνει και προσθέτει ότι οι ελλείψεις προσωπικού ενισχύουν την πίεση.
Η Βουλγαρία έχει πρόσβαση και στα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. - Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson&Johnson. Αλλά από την αρχή της πανδημίας, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στην Βουλγαρία - το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ε.Ε. μετά την Τσεχία και την Ουγγαρία. Την περασμένη βδομάδα, ο μέσος όρος των θανάτων έφτασε τους 41 την ημέρα.
Η αποτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια της Βουλγαρίας, απειλεί με κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας.
Γι′ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερα μέτρα χθες. Τα εστιατόρια και τα καφέ πρέπει να κλείνουν στις 11 το βράδυ και στα τραπέζια υπάρχει όριο 6 ατόμω.ν. Τα κλαμπ είναι κλειστά, τα σινεμά και τα θέατρα δουλεύουν με χωρητικότητα 50% και οι εξωτερικοί με 30%.
″Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα” δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Στόικο Κατσάροβ.
Ο συνταξιούχος Ζελιάσκο Μαρίνοβ, 71 ετών, δεν θέλει να εμβολιαστεί, παρ′ ότι εντάσσεται σε ευπαθή ηλικιακή ομάδα.
″Νομίζω ότι είμαι αρκετά υγιής κι έχω καλό ανοσοποιητικό” δηλώνει. Ενημερώνεται για τα εμβόλια από την τηλεόραση και το Facebook, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να πειστεί να κάνει το εμβόλιο.
″Αν έχανα κάποια δικαιώματα και ελευθερίες, θα εμβολιαζόμουν” λέει. ”Για παράδειγμα, αν δεν μπορώ να ταξιδεύσω χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.”
Η Μαρίγια Σάρκοβα, ειδικός δημόσιας υγείας, πιστεύει ότι τα ανησυχτικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της Βουλγαρίας είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους επίσημους θεσμούς, σε συνδυασμό με τα fake news για τα εμβόλια, την πολιτκή αστάθεια και την αδύναμη εθνική καμπάνια εμβολιασμού.
″Στην Βουλγαρία, δεν έχουμε καλή υγειονομική παιδεία” δηλώνει. ”Πολύ άνθρωποι πιστεύουν τις θεωρίες συνομωσίας και τα fake news.”
Μόνο τα μη υποχρεωτικά εμβόλια έχουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην Βουλγαρία και σύμφωνα με την Σάρκοβα, μέρος της ευθύνης φέρει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
″Δεν είχαν καμμία στρατηγική για τους διστακτικούς” δηλώνει. ”Δεν είχαμε καμμία πραγματική πληροφόρηση για τα εμβόλια. Το υπουργείο Υγείας βασίζεται μόνο σε ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του, τις οποίες δεν βλέπει κανείς.”
″Η καλύτερη πολιτική για χώρες και πληθυσμούς σαν τον δικό μας, είναι τα μη υποχρεωτικά εμβόλια. Αλλά μία τέτοια λύση, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση.