Κρύα ντους, κλειστές σάουνες και κλιματιστικά: Οι Ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξοικονομήσουν ενέργεια

Επιτακτική η ανάγκη για εξοικονόμηση αερίου τώρα ώστε να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα.
Ακτιβιστής στο Παρίσι κλείνει φώτα σε βιτρίνα καταστήματος.
Ακτιβιστής στο Παρίσι κλείνει φώτα σε βιτρίνα καταστήματος.
via Associated Press

Προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και της μείωσης των ροών του ρωσικού αερίου.

«Όλοι μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο επίπεδό τους, υιοθετώντας καλές πρακτικές, κάνοντας το σωστό και μειώνοντας το συνολικό τους ενεργειακό αποτύπωμα» λέει στο Associated Press ο μηχανικός Κέβιν Χα, μέλος ομάδας ακτιβιστών στο Παρίσι που πηγαίνουν και βρίσκουν διακόπτες για να κλείνουν τα φώτα σε βιτρίνες καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά και κατά τη νύχτα- δραστηριότητα στην οποία επιδίδονταν από πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές αερίου που έχει ήδη μειώσει, οι αρχές φοβούνται πως η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει ένα πιο ψυχρό, πιο σκοτεινό και λιγότερο παραγωγικό μέρος αυτόν τον χειμώνα. Αξιωματούχοι λένε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για εξοικονόμηση αερίου τώρα έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα σε σπίτια, εργοστάσια και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Για να βγάλουμε τον χειμώνα, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου, πρέπει να εξοικονομήσουμε αέριο για να πληρώνουμε τα αποθέματά μας ταχύτερα. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου μας. Ξέρω πως είναι κάτι μεγάλο για να το ζητάς για όλη την ΕΕ, αλλά είναι απαραίτητο για να προστατευτούμε».

Και αν και η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες να βρει ενέργεια από αλλού, οποιεσδήποτε δυσκολίες υπάρξουν αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να είναι προάγγελος ακόμα χειρότερων αν οι προμήθειες ρωσικού αερίου διακοπούν και παραμείνουν κομμένες κατά το 2023, είπε η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας για την ενέργεια, Άγκνες Πανίερ- Ρούναχερ.

«Αν οι παραδόσεις αερίου διακοπούν μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε ένα πλήρες έτος χωρίς ρωσικό αέριο, οπότε ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος» είπε η Πανίερ- Ρούναχερ σε Γάλλους γερουσιαστές.

Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτουν οι αυξανόμενες εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για πιο σύντομα ντους, απενεργοποίηση πριζών και άλλες αντίστοιχες επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας.

via Associated Press

Η Γερμανία λαμβάνει περίπου το 1/3 του αερίου της από τη Ρωσία, καθιστώντας τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, που είναι ταυτόχρονα και η πολυπληθέστερη χώρα της Ένωσης, ιδιαίτερα ευάλωτη. Η εξοικονόμηση ενέργειας κερδίζει έδαφος, με φώτα να σβήνουν, δημόσιες πισίνες να γίνονται πιο κρύες και θερμοστάτες να ρυθμίζονται.

Ο γυάλινος θόλος του Ράιχταγκ στο Βερολίνο σκοτεινιάζει αφού κλείνει για τους επισκέπτες τα μεσάνυχτα και δύο προσόψεις δεν θα φωτίζονται πλέον. Οι θερμοκρασίες στα γραφεία των βουλευτών θα πέσουν κατά δύο βαθμούς στους 20 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον χειμώνα.

Το δημαρχείο του Βερολίνου, το Εβραϊκό Μουσείο, δύο κτίρια όπερας και η Στήλη της Νίκης είναι μεταξύ περίπου 200 χώρων στη γερμανική πρωτεύουσα που δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. Ο σάουνες κλείνουν στις δημοτικές πισίνες του Μονάχου, που έχουν επίσης πιο κρύο νερό πλέον. Στις δημόσιες πισίνες στο Αννόβερο τα ντους θα είναι μόνο κρύα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου της πόλης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.

«Το άθροισμα όλων των συνεισφορών αυτών θα μας βοηθήσει να περάσουμε τον χειμώνα και να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο» είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας. Επίσης, είπε στο Der Spiegel ότι είχε μειώσει τον χρόνο που κάνει ντους. «Θα είναι ένας απαιτητικός, ανώμαλος δρόμος, μα μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε.

Με μια εκστρατεία με τίτλο «Κατεβάστε τον Διακόπτη» η κυβέρνηση της Ολλανδίας ζητά ντους όχι μεγαλύτερα των πέντε λεπτών, χρήση στοριών και ανεμιστήρων αντί για κλιματιστικά και στέγνωμα ρούχων στον αέρα.

Στο πλαίσιο ενός νόμου που πέρασε τη Δευτέρα στην Ισπανία, γραφεία, καταστήματα και άλλοι χώροι δεν θα επιτρέπεται πλέον να βάζουν τους θερμοστάτες τους κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι ούτε πάνω από τους 19 τον χειμώνα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους εργαζόμενους σε γραφεία να σταματήσουν να φοράνε γραβάτες, για να μειωθεί ο «πειρασμός» για χρήση κλιματισμού, με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα, εμφανιζόμενος σε συνέντευξη Τύπου με πουκάμισο χωρίς γραβάτα.

Η ιταλική κυβέρνηση προτείνει όρια στη θέρμανση και στην ψύξη σε δημόσια κτίρια, ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση στοχεύει σε μια μείωση 10% στη χρήση ενέργειας ως το 2024, σε μια προσπάθεια για «ενεργειακή εγκράτεια/ νηφαλιότητα». Δήμαρχοι επίσης κάνουν τις δικές τους προσπάθειες, με πρόστιμα για κλιματιζόμενα ή θερμαινόμενα καταστήματα που αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες τους.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή