ΕΚΤ και αρχές στις ΗΠΑ λένε στις τράπεζες να προετοιμαστούν για πιθανή ρωσική κυβερνοεπίθεση

Ειδικοί προειδοποιούν: ο κυβερνοπόλεμος συνδέεται με γεωπολιτική και ασφάλεια. Αμφισβείται το "αμυντικό τείχος" των τραπεζών.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει τις τράπεζες για μια πιθανή ρωσική κυβερνοεπίθεση, όπως υποστηρίζουν δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προκαλέσει αναταραχές οχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στον κλάδο των επιχειρήσεων, που φοβούνται ότι μια εισβολή θα προκαλούσε ζημιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής την πρώην Γαλλίδα υπουργό Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έχει την επίβλεψη της τους μεγαλύτερους δανειστές της Ευρώπης, βρίσκεται σε επιφυλακή για την απειλή κυβερνοεπιθέσεων σε τράπεζες από τη Ρωσία.

Ενώ η ρυθμιστική αρχή είχε επικεντρωθεί σε συνηθισμένες απάτες που σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κρίση στην Ουκρανία έχει στρέψει την προσοχή της σε κυβερνοεπιθέσεις από Ρωσία ενώ η ΕΚΤ αμφισβητεί το ”αμυντικό τείχος” των τραπεζών ΕΚΤ.

Οι τράπεζες διεξήγαγαν ”παιχνίδια πολέμου” στον κυβερνοχώρο για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να αποκρούσουν μια επίθεση.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει αξιολογεί την αντιμετώπιση της ευαλωτότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ως μία από τις προτεραιότητές της, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ανησυχία όμως είναι διάχυτη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης εξέδωσε προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα τέλη Ιανουαρίου, προειδοποιώντας για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Σε υψηλή ετοιμότητα

Νωρίτερα φέτος πολλές ουκρανικές ιστοσελίδες χτυπήθηκαν στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης που συνοδευόταν από την προειδοποίηση ”να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα”.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU είπε ότι εντόπισε ενδείξεις ότι η επίθεση συνδέεται με ομάδες χάκερ που με τη σειρά τους συνδέονται με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Κρεμλίνο πάντως έχει επίσης επανειλημμένα αρνηθεί ότι το ρωσικό κράτος έχει οποιαδήποτε σχέση με το hacking και δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για την πάταξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Παρόλα αυτά, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε εγρήγορση.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας προειδοποίησε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εν μέσω της εντεινόμενης έντασης στα σύνορα της Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο Μαρκ Μπράνσον, επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής αρχής BaFin, είπε σε μια διαδικτυακή διάσκεψη ότι ο κυβερνοπόλεμος είναι διασυνδεδεμένος με τη γεωπολιτική και την ασφάλεια.

Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση “NotPetya” το 2017, όταν ένας ιός κατέστρεψε τμήματα της υποδομής της Ουκρανίας, αχρηστεύοντας χιλιάδες υπολογιστές σε δεκάδες χώρες.

Η ευλωτότητα σε αυτόν τον τομέα υπογραμμίστηκε ξανά πέρυσι, όταν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις hacking στον κόσμο χρησιμοποίησε μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ως εφαλτήριο για να θέσει σε κίνδυνο μια σειρά από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Η επίθεση παραβίασε το λογισμικό της SolarWinds Corp, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση σε χιλιάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, και σάρωσε την Ευρώπη κυματίζοντας την Ευρώπη

Δημοφιλή