Με καθόλου κολακευτικά σχόλια η ΕΚΤ βάζει για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της τα κρυπτονομίσματα, και κυρίως το Bitcoin, λέγοντας ότι η μεγάλη κλίμακα της τιμής του αφήνει υπόνοιες για χειραγώγηση της αγοράς καθώς δεν αποκλείεται να είναι μια φούσκα που σύντομα θα σκάσει.
″Η αξία του Bitcoin σημείωσε τα υψηλά της στα 69.000 δολάρια το Νοέμβριο του 2021 πριν υποχωρήσει στα 17.000 δολάρια μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022. Από τότε, η αξία του κυμαίνεται γύρω στα 20.000. δολάρια
Για τους θιασώτες του Bitcoin, αυτή η σταθεροποίηση σηματοδοτεί μια μικρή παύση στο δρόμο προς νέα υψηλά”, σημειώνεται σε άρθρο της ΕΚΤ που υπογράφουν ο Ούρλιχ Μπάιντεσέιλ, γενικός διευθυντής της ΕΚΤ και ο Γκιούργκεν Σάαφ, σύμβουλος της ΕΚΤ.
Αν και δεν είναι οι μόνοι που έχουν κατακεραυνώσει το Bitcoin και γενικά την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι έβαλα τα κρυπτονομίσμτα στη ζωή τους (το έχει κάνει με σκληρή γλώσσα και η Κριστιν Λαγκάρντ) το γεγονός οτι η ΕΚΤ εοιμένει έχει μεγάλη σημασία.
Πόσο μάλλον όταν θεωρούν οτι το μεγάλος εύρος στην τιμή του Bitcoin είναι «στημένο» λέγοντας οτι «φαίνεται μάλλον πιο πιθανό να είναι μια τεχνικώς δημιουργηθείσα τελευταία ανάσα πριν τον δρόμο για την ασημαντότητα – και αυτό ήταν ήδη προβλέψιμο πριν την κατάρρευση του FTX που έστειλε την τιμή του Bitcoin πολύ χαμηλότερα από τα 16.000 δολάρια».
Τα στελέχη της ΕΚΤ σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός και οι τεχνολογικές ανεπάρκειες του Bitcoin το κάνουν αμφισβητήσιμο ως μέσο πληρωμών: οι πραγματικές συναλλαγές σε Bitcoin είναι δυσκίνητες, αργές και ακριβές. Το Bitcoin ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο, αναφέρουν.
Επίσης, προειδοποιούν ότι το Bitcoin δεν είναι κατάλληλο για επένδυση καθώς δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως το real estate) ή μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) και δεν έχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός).
«Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία του Bitcoin στην αγορά βασίζεται αποκλειστικά σε εικασίες Οι κερδοσκοπικές φούσκες, βασίζονται στην εισροή νέων κεφαλαίων. Το Bitcoin έχει επίσης επανειλημμένως επωφεληθεί από κύματα νέων επενδυτών» αναφέρουν.
«Οι μεγάλοι επενδυτές στο Bitcoin έχουν ισχυρό κίνητρο να διατηρήσουν την ευφορία”, προειδοποιούν οι συντάκτες του άρθρου και προσθέτουν: ”Στο τέλος του 2020, μεμονωμένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προωθούν το Bitcoin... ενώ και κάποιες εταιρείες venture capital συνεχίζουν να επενδύουν πολλά στην αγορά»”.
«Η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να είναι προσεκτική για τη μακροπρόθεσμη ζημιά από την προώθηση επενδύσεων στο Bitcoin – παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που ενδεχομένως να καταγράψει» αναφέρουν.
Παρά τα αρνητικά σχόλια πολλές κεντρικές τράπεζες, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης σχεδιάζουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα τα οποία μπορεί να διοχετευτούν στην αγορά ακόμη και στα επόμενα 5 χρόνια.
Πηγή: Financial Times