Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί γίνονται, πόσους και ποιους αφορούν

Αλλαγές στις τάξεις των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις στους βαθμούς του αντιστρατήγου και υποστρατήγου, του αντιναυάρχου και υποναυάρχου και του αντιπτεράρχου και υποπτεράρχου ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Οι εν λόγω κρίσεις αφορούν σε ένα σύνολο περίπου 80-100 ανωτάτων αξιωματικών στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 20. Αποφασίζονται από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), που συγκαλείται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ιδιαίτερα αναμένεται να επηρεαστεί ο Στρατός Ξηράς. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των εν λόγω εκτάκτων κρίσεων δεν αλλάζουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι επιλέγονται από το ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός των έκτακτων κρίσεων είναι «η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων». Πρακτικά, μειώνονται οι ανώτατοι αξιωματικοί, στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στο στράτευμα, που περιλαμβάνουν κλείσιμο στρατοπέδων, κλείσιμο ή συγχωνεύσεις μονάδων κλπ. Σημειώνεται πως οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών γίνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ οι έκτακτες κρίσεις γίνονται οποτεδήποτε- ωστόσο συνηθιζόταν να γίνονται κατά τα τέλη του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», διαφορετική δομή στο επαγγελματικό προσωπικό: Σε ομιλία του τον Οκτώβριο είχε κάνει λόγο για λιγότερες θέσεις αξιωματικών και «διαφορετική καριέρα» για τους υπαξιωματικούς, με ενίσχυσή τους, ενώ είχε αναφέρει πως στην Ελλάδα η αναλογία αξιωματικού- υπαξιωματικού είναι 1 προς 1 τη στιγμή που το διεθνές στατιστικό είναι 1 προς 9.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Μανούσου, ανέφερε ακόμη ότι «μέσω της κατάργησης στρατοπέδων και της συγχώνευσης μονάδων σκοπείται η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, η αύξηση της στελέχωσης μονάδων που βρίσκονται σε κρίσιμες περιοχές της παραμεθορίου, η μείωση του χρόνου αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης με συνακόλουθη την αύξηση της μαχητικής ισχύος, καθώς και η μείωση του περιττού δημοσιονομικού κόστους, καθότι το ποσό που αναμένεται να εξοικονομηθεί σε βάθος δεκαετίας κυμαίνεται στην κλίμακα των 1,7 δισ. ευρώ».

Δημοφιλή