Εκτελέσεις δημοκρατικών ακτιβιστών στη Μιανμάρ: Διεθνής καταδίκη της χούντας

Η στρατιωτική χούντα εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές.
No Xcode Please Review via Reuters

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις δημοκρατικούς ακτιβιστές που κατηγορούνταν πως βοήθησαν στη διεξαγωγή «τρομοκρατικών ενεργειών», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προκαλώντας ευρύτατες αντιδράσεις καταδίκης για τις πρώτες εκτελέσεις από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Οι άνδρες είχαν καταδικαστεί σε θάνατο σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο. Είχαν κατηγορηθεί πως βοήθησαν ένα αντιστασιακό κίνημα να πολεμήσει τον στρατό που πήρε την εξουσία σε πραξικόπημα πέρυσι, προχωρώντας σε αιματηρή καταστολή σε βάρος των αντιπάλων του.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μια σκιώδης κυβέρνηση την οποία η χούντα έχει κηρύξει παράνομη, ζήτησε διεθνή δράση κατά του στρατού.

Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν ο Κιάου Μιν Γιου, ευρύτερα γνωστός ως Τζίμι, υπέρμαχος της δημοκρατίας, και ο πρώην βουλευτής και καλλιτέχνης της χιπ χοπ Φίο Ζέγια Θάου, σύμφωνα με εφημερίδα της Μιανμάρ (Global New Light of Myanmar). Ο 53χρονος και ο 41χρονος, σύμμαχοι της ανατραπείσας Άουνγκ Σαν Σου Κι, έχασαν τις εφέσεις που είχαν ασκήσει εναντίον των ποινών τους τον Ιούνιο. Οι άλλοι δύο που εκτελέστηκαν ήταν οι Χλα Μίο Άουνγκ και Άουνγκ Θούρα Ζάου.

Κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τις εκτελέσεις τη Δευτέρα και ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, επιβεβαίωσε αργότερα τις καταδίκες.

Προηγούμενες εκτελέσεις στη Μιανμάρ είχαν γίνει δι’απαγχονισμού. Μια ακτιβιστική οργάνωση, η ΑΑΡΡ, είπε πως οι τελευταίες εκτελέσεις έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και από το πραξικόπημα και μετά 117 άνθρωποι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με συμμάχους τους στην περιοχή για να λογοδοτήσει η χούντα και ζήτησαν τερματισμό της βίας και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Ο Χουν Σεν, πρωθυπουργός της Καμπότζης και πρόεδρος της ASEAN, είχε ζητήσει με επιστολή του τον Ιούνιο από τον Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, αρχηγό της χούντας, να μην προχωρήσει στις εκτελέσεις, εκφράζοντας τον βαθύ προβληματισμό των γειτόνων της Μιανμάρ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιμάσα Χαγιάσι είπε πως οι εκτελέσεις θα απομόνωναν ακόμα περισσότερο τη Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται σε χάος από το περσινό πραξικόπημα και μετά.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή