Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters για το ηλεκτρονικό τσιγάρο της Philip Morris και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε πειράματα

Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters για το ηλεκτρονικό τσιγάρο της Philip Morris και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε πειράματα
Kim Kyung Hoon / Reuters

Εκτενές ρεπορτάζ για το iQOS, τη νέα συσκευή της Philip Morris που θερμαίνει αντί να καίει τον καπνό και για την οποία η εταιρεία υποστηρίζει ότι επίτευγμά της είναι το γεγονός ότι δεν εκθέτει τους χρήστες της στα επίπεδα καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών του κανονικού τσιγάρου, δημοσιεύει το Reuters.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την μεγαλύτερη εταιρεία καπνού παγκοσμίως καθώς η Philip Morris έχει υποβάλει αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να μπορέσει να βγάλει το iQOS στην αμερικανική αγορά και να το διαθέσει ως προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου, μία ονομασία που επί της ουσίας θα της επιτρέψει να λανσάρει τη νέα συσκευή ως μία που προκαλεί λιγότερες βλάβες ή κινδύνους ασθενειών σε σχέση με τον παραδοσιακό καπνό.

Η απόφαση αυτή αναμένεται την χρονιά που έρχεται, ωστόσο όπως τονίζει το Reuters πρώην υπάλληλοι και εργολάβοι κάνουν λόγο για παρατυπίες στις κλινικές δοκιμές. Μία από αυτούς είναι η Tamara Koval η οποία εργάστηκε στην Philip Morris από το 2012 έως το 2014 και συγκεκριμένα στον συντονισμό των κλινικών δοκιμών για τη συσκευή, ενώ συμμετείχε και στη συγγραφή του πρωτοκόλλου της εταιρείας για τη διεξαγωγή των μελετών παγκοσμίως. Όπως ισχυρίζεται η ίδια όταν επισήμανε μία παρατυπία σε μία από τις μελέτες, η Philip Morris την απέκλεισε από τα meetings.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι διαπίστωσε μία σειρά παρατυπιών κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με ορισμένους από τους κύριους ερευνητές που ανέλαβαν τη σύμβαση για τη διεξαγωγή των δοκιμών για την εταιρεία, ενώ όπως σημειώνει η Philip Morris αναγκάστηκε να ακυρώσει τις δοκιμές που διενήργησε ένας από αυτούς όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε ακολουθήσει τη βασική διαδικασία λήψης συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης από τους συμμετέχοντες.

«Όλες οι μελέτες διεξήχθησαν από κατάλληλα ειδικευμένους και εκπαιδευμένους κύριους ερευνητές», δήλωσε από την πλευρά της η Philip Morris στο Reuters τονίζοντας παράλληλα ότι «επιθεωρητές του FDA έχουν ήδη ελέγξει ορισμένες εγκαταστάσεις» που εμπλέκονται στις δοκιμές και ότι ως εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει κάποια «τυχόν αναφερόμενη παρατυπία στις έρευνες». Παράλληλα, η Philip Morris σημείωσε ότι πολιτική της είναι να ενθαρρύνει όσους έχουν υποψίες για παραβίαση του νόμου ή των πολιτικών της να μιλούν και ότι δεν ανέχεται αντίποινα εναντίον εκείνων που το κάνουν.

Συνεχίζοντας πάντως το Reuters εξηγεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας πήρε συνέντευξη από έξι από τους 11 κύριους ερευνητές που ήταν υπεύθυνοι για πέντε από τις οκτώ κλινικές δοκιμές που υπέβαλε η εταιρεία στο FDA.

Σε αυτό το κομμάτι, το δημοσίευμα εξηγεί ότι σύμφωνα με την έρευνα ένας δήλωσε δεν γνώριζε τίποτα για τον καπνό, σε έναν δεύτερο προέκυψε ζήτημα με τη συλλογή ούρων από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές, ενώ σε μία τρίτη περίπτωση ο κύριος ερευνητής που ανέλαβε τη μελέτη ανέφερε ότι δεν εκτιμά τις κλινικές δοκιμές εταιρειών καθώς τις θεωρεί «βρώμικες» επειδή ο σκοπός τους είναι εμπορικός παρά επιστημονικός.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι τις εξέτασε μία σειρά από δημοσιευμένες εκθέσεις της Philip Morris και αρχείων του FDA και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας εντόπισε ελλείψεις στην εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό ορισμένων από τους κύριους ερευνητές, καθώς και τις γνώσεις τους για τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ωστόσο το Reuters επισημαίνει ότι δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που παρουσίασε η εταιρεία στον FDA χειραγωγήθηκαν ή παραποιήθηκαν.

Το πρακτορείο επικοινώνησε και με τον FDA που αυτό το διάστημα αξιολογεί τις μελέτες της εταιρείας, η απάντηση που έλαβε ωστόσο ήταν ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί για μία αίτηση η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Reuters αναφέρθηκε σε μία έρευνα Βρετανών ειδικών που διαπίστωσαν ότι τα νέα προϊόντα που χρησιμοποιούν τη θερμότητα είναι πιθανώς ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά οι συσκευές εξακολουθούν να παράγουν μία σειρά δυνητικά επιβλαβών ενώσεων ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες.

Ο κατασκευαστής τσιγάρων Philip Morris International πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των νέων προϊόντων μη καύσης και η συσκευή iQOS είναι μία από τις δύο διαθέσιμες στη Βρετανία, μαζί με το iFUSE της British American Tobacco.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι η Επιτροπή Τοξικολογίας (COT), ένας ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας που παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε έκθεσή της προς τον οργανισμό Public Health England αναφέρει ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα έχουν εκτεθεί σε σχέση με όσους καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα σε 50%-90% λιγότερο επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Ωστόσο τονίζει ότι δεν κατάφερε να ποσοτικοποιήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο έναντι των συμβατικών ή των ηλεκτρονικών τσιγάρων λόγω των περιορισμένων δεδομένων.

Οι ειδικοί σημείωσαν επίσης σημαντικές τεχνικές διαφορές μεταξύ των προϊόντων, με το iQOS να παράγει μέγιστη θερμοκρασία 350 βαθμών Κελσίου έναντι 50 βαθμών Κελσίου στο iFUSE.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοξικολογικής Επιτροπής τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα που παράγουν θερμότητα αντί καύσης εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους χρήστες. «Είναι πιθανό να υπάρχει μια μείωση του κινδύνου για καπνιστές τσιγάρων που στρέφονται στα προϊόντα με χρήση θερμότητας, αλλά η πλήρης διακοπή είναι η πλέον επωφελής», τόνισε επίσης.

«Υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων που δείχνει ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό από ό,τι το κάπνισμα - τουλάχιστον κατά 95%- και ενθαρρύνουμε τους χρήστες να καταφύγουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως έναν τρόπο διακοπής του καπνίσματος», ανέφερε από την πλευρά της η Ροζάνα ο Κόνορ της Public Health England.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή