Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει αξιόπιστους ισχυρισμούς, ότι σημειώθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μια ομάδα υπό την ηγεσία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες συγκρούσεις, Πραμίλα Πάτεν, εντόπισε «τεκμηριωμένους ισχυρισμούς» με βάση τους οποίους πιστεύει ότι η Χαμάς διέπραξε βιασμούς και «σεξουαλικά βασανιστήρια». Η Πάτεν παρουσίασε την έκθεση τη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024) στα Ηνωμένα Έθνη, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Associated Press.
«Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών δεν συναντήθηκε με κανένα θύμα σεξουαλικής βίας, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να τα ενθαρρύνει να εμφανιστούν, και η Πάτεν είπε ότι πολλά από τα στοιχεία ήταν αποσπασματικά. Η ομάδα της πραγματοποίησε συνεντεύξεις με επιζώντες και μάρτυρες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, απελευθερωθέντες ομήρους, επαγγελματίες που προσέφεραν υπηρεσίες υγείας και άλλους», είπε η Πάτεν.
Ο απολογισμός έρχεται σχεδόν πέντε μήνες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που άφησαν νεκρούς περίπου 1.200 ανθρώπους και ομήρους περίπου 250 άλλους.
Η έκθεση εστιάζει σε μία από τις τρομακτικές πτυχές της επίθεσης που οργάνωσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς οι επιζώντες παλεύουν για να ανακάμψουν ψυχολογικά και να αντιμετωπίσουν απώλειες συγγενικών προσώπων ή φίλων τους, που σε πολλές περιπτώσεις είδαν να σφαγιάζονται ή να εκτελούνται εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια τους με απίστευτη αγριότητα.
Η HuffPost στο Κιμπούτς Μπεερί: Αναφορές σε σεξουαλική βία
«Το 10% του πληθυσμού σε αυτό το Κιμπούτς δολοφονήθηκε ή έχει απαχθεί από την Χαμάς. Έχουν περάσει 123 ημέρες από εκείνη την ημέρα. Δεν θα δείτε τα ανθρώπινα μέλη, δεν θα δείτε το αίμα, δεν θα μυρίσετε την οσμή του θανάτου που υπήρχε εδώ επί εβδομάδες, αλλά και μόνο με αυτά που θα δείτε είναι εύκολο να φανταστείτε τι συνέβη εδώ εκείνη την ημέρα», είπε η νεαρή σε ηλικία λοχίας Μάγια (φωτογραφία παραπάνω - δεν δόθηκε το επώνυμό της στους δημοσιογράφους της αποστολής όπου συμμετείχε η HuffPost) που ανέλαβε να μας οδηγήσει πεζούς μέσα στο Κιμπούτς Μπεερί στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ενώ βολές πυροβολικού ηχούσαν ανά μισό λεπτό περίπου από την λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση 3 μιλίων.
«Το δεύτερο κύμα είχε βιασμούς, λεηλασίες και κλοπές»
Μία 19χρονη οπλίτης με το όνομα Έλα, δήλωσε ότι ζούσε με την οικογένειά της στο Κιμπούτς Μπεερί και τυχαία απουσίαζε (η ίδια) στις 7 Οκτωβρίου: «Η οικογένεια του θείου και της θείας μου έμεινε 4 ώρες κλεισμένη στο δωμάτιο - καταφύγιο του σπιτιού τους. Όταν βγήκαν έξω, φοβούμενοι ότι θα καούν ζωντανοί, οι ένοπλοι της Χαμάς ξεχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες. Σκότωσαν τον θείο μου και απήγαγαν τον ξάδελφο μου, που βρίσκεται ακόμα στη Γάζα. Το χειρότερο, όμως, ήταν το δεύτερο κύμα της επίθεσης. Δεν ξέρω πως να τους αποκαλέσω. Κατοίκους της Γάζας; Ήταν ανάμεσά τους και άνθρωποι που γνωρίζουμε προσωπικά, γιατί δούλεαν εδώ στο Κιμπούτς, καθημερινά. Το δεύτερο κύμα, μετά την πρώτη επίθεση, είχε σεξουαλική βία, βιασμούς, λεηλασίες σε σπίτια και κλοπές, επειδή αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν τι υπάρχει σε κάθε σπίτι του Μπεερί», περιέγραψε η 19χρονη οπλίτης.
Λίγα μέτρα παρακάτω, σε δεύτερο σπίτι με εμφανή σημάδια από φωτιά και εισβολή, περιέγραψε εκείνη την ημέρα ότι ο πατέρας ακρωτηριάστηκε στα πόδια για να επιβιώσει λόγω των τραυμάτων, η κόρη επέζησε με σοβαρά τραύματα σε όλα τα άκρα, ενώ η μητέρα και ο γιός της οικογένειας πέθαναν μπροστά τους.
Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής αποστολής όπου συμμετείχε η HuffPost στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, ακούσαμε κατ′ επανάληψη και από μη-εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του ισραηλινού κράτους, ότι υπήρξε μαζική χρήση σεξουαλικής βίας κατά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 από την Χαμάς. Ωστόσο, τα θύματα δεν έχουν εμφανιστεί - καθώς η συγκεκριμένη μορφή βίας είναι εύλογο ότι αποκτά πρόσθετο βάρος, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η σιωπή
Αν και υπάρχει γενικευμένη αντίληψη περί σεξουαλικής βίας και βιασμών που έγιναν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς, δεν υπάρχουν πρόσωπα που δημοσιοποίησαν το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και οι ένοπλες δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει και μελετήσει αναλυτικά βίντεο από κάθε είδους κάμερες ή άλλες συσκευές, καθώς και data κάθε μορφής σχετικά με την επίθεση της Χαμάς, διαθέτουν περισσότερα στοιχεία που όμως δεν αποκαλύπτουν.
Μεταξύ αυτών των βίντεο, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που απεικονίζει ή παραπέμπει σε σεξουαλικές επιθέσεις - αυτό που στην έκθεση του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται ως «σεξουαλικά βασανιστήρια» - ενώ έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν γυναίκες (ακόμα και εγκυμονούσες) που βρέθηκαν νεκρές με τραύματα στην κοιλιά ή στα γεννητικά όργανα.
Η έλλειψη λεπτομερών ανακοινώσεων οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι οι ισραηλινές αρχές - και για λόγους προστασίας της ψυχικής υγείας των θυμάτων, όπως και του γενικού πληθυσμού της χώρας - απέφυγαν συστηματικά κάτι τέτοιο.