Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 30% την Τρίτη, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού, καθώς οι προμήθειες που συνήθως έρχονται από τη Σιβηρία συνέχισαν να ρέουν αντίθετα - προς τα ανατολικά - για 15η συνεχόμενη ημέρα.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τους τεράστιους πόρους φυσικού αερίου της Ρωσίας ως «πολιτικό όπλο» απέναντι στην Ευρώπη, όμως η ροή του αερίου, που εισερχόταν μέσω του αγωγού Yamal-Europe, αντιστράφηκε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Τα δεδομένα από το σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα την Τρίτη έδειξαν ότι η ροή φυσικού αερίου προς τα ανατολικά έχει αυξηθεί, με όγκους που αγγίζουν σχεδόν τα 9,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h), από 5,8 εκατομμύρια προηγουμένως.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία μεταπωλούσε ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να εκτονώσει την πίεση των τιμών, κατηγορώντας τους Γερμανούς εισαγωγείς φυσικού αερίου για την αντιστροφή των ροών και την άνοδο των τιμών. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πούτιν.
Το ολλανδικό συμβόλαιο για το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 32%, φτάνοντας στα 95,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) μέχρι τα μέσα της Τρίτης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα, το Εθνικό Σημείο Εξισορρόπησης - σημείο αναφοράς για τη χονδρική πώληση φυσικού αερίου - σημείωσε άνοδο 38%.
Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενεργειακής κρίσης από πέρυσι, όταν η άρση των περιορισμών για την Covid-19 προκάλεσε τεράστια ζήτηση επί των εξαντλημένων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Οι τιμές αναφοράς έχουν υπερπενταπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021, πιέζοντας καταναλωτές και εταιρείες και απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προμηθευτές ενέργειας έχουν προειδοποιήσει ότι οι μέσοι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 2.000 λίρες ετησίως τον Απρίλιο (όταν το ανώτατο όριο των τιμών αναθεωρηθεί προς τα πάνω), ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να δράσει για να μειώσει τις τιμές, εν μέσω μιας κρίσης στο ευρύτερο κόστος ζωής.
Οι προσδοκίες για ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη συνέβαλαν στην ανοδική πίεση των τιμών, αλλά οι χαμηλές ροές του ρωσικού φυσικού αερίου ήταν ο κύριος μοχλός που πυροδότησε το πρόβλημα.
Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής, σηματοδοτώντας την αισιοδοξία του ότι η παραλλαγή Ομικρον θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η συμμαχία των 23 μελών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, συν τη Ρωσία (που δεν είναι μέλος) εμμένει σε ένα σχέδιο για μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο.
Η αύξηση είναι μέρος της σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που έγιναν το 2020, καθώς τα ταξίδια και οι μεταφορές επιβραδύνθηκαν δραματικά ελέω κορονοϊού.
(με πληροφορίες από Guardian)