Ελ Σαλβαδόρ: Οι δολοφονίες στο «σπίτι του τρόμου» συγκλονίζουν ένα ολόκληρο έθνος

Μπορεί να υπάρχουν συνολικά έως 40 σοροί σε αρκετούς τάφους, μέσα στο οίκημα της φρίκης.
Jose Cabezas via Reuters

Οι γείτονες ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το εν λόγω οίκημα, όταν οι κραυγές μιας νεαρής γυναίκας «τρύπησαν» την ησυχία της γειτονιάς τους στην Τσαλτσουάπα του Ελ Σαλβαδόρ, μια μικρή πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα από το Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα του έθνους.

Η Ζακλίν Παλόμο Λίμα, 26 ετών, και η μητέρα της είχαν παρασυρθεί στην κατοικία χωρίς παράθυρα από τον άνδρα που ζούσε εκεί - τον 51χρονο πρώην αστυνομικό Χούγκο Οσόριο - που τους είχε υποσχεθεί πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό της Παλόμο, Αλέξις.

Jose Cabezas via Reuters

Οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία όταν άκουσαν τις κραυγές της 26χρονης το βράδυ της 7ης Μαΐου, καθώς έφευγε από το σπίτι, ενώ είδαν τον Οσόριο να την προφταίνει, να την χτυπάει στο κεφάλι με έναν μεταλλικό σωλήνα και να την σέρνει πίσω στο κολαστήριο.

Τη στιγμή που έφτασαν οι αρχές, βρέθηκαν τα πτώματα της Παλόμο, του αδελφού της και της μητέρας της, μαζί με άλλες 14 σορούς που αρχικά ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο πίσω από το σπίτι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Γκουστάβο Βιγιατόρο.

Jose Cabezas via Reuters

Το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει από καιρό ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων στον κόσμο. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη χώρα, η υπόθεση Οσόριο έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν ονομάσει την κατοικία «Σπίτι του Τρόμου».

Υπήρχαν πολλά περισσότερα πτώματα που θάφτηκαν εκεί, σύμφωνα με ισχυρισμούς του Οσόριο στην αστυνομία κατά την ομολογία του. Μπορεί να υπάρχουν συνολικά έως 40 πτώματα σε αρκετούς τάφους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Jose Cabezas via Reuters

Ο Οσόριο κατηγορήθηκε για γυναικοκτονία, έναν όρο που χρησιμοποιείται για δολοφονίες που στοχεύουν σκόπιμα σε γυναίκες. Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν αργότερα κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Τουλάχιστον εννέα άλλα άτομα έχουν επίσης κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση.

Η μακάβρια ανακάλυψη προκάλεσε το «πάγωμα» ενός έθνους, που είναι εξοικειωμένο με τη βία. Αυτή η χώρα των 6,7 εκατομμύριων ανθρώπων έχει δει μια σειρά από φρικαλεότητες τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εν μέσω εμφυλίου πολέμου, ενδημικής βίας μεταξύ συμμοριών και καταστολών από την αστυνομία και τον στρατό.

Jose Cabezas via Reuters

Οι αρχές έχουν περιγράψει τον Οσόριο ως οπορτουνιστή που κυνηγούσε τους ευάλωτους. Σύμφωνα με λεπτομέρειες της φερόμενης ομολογίας του, ο δράστης φέρεται να παραδέχτηκε ότι στόχευε κυρίως φτωχές γυναίκες και κορίτσια, παρασύροντάς τις στο σπίτι του με την υπόσχεση για δουλειά ή βοήθεια για μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Βιγιατόρο, τον χαρακτήρισε «ψυχοπαθή».

Ωστόσο, το ποινικό μητρώο του Οσόριο, ο μεγάλος αριθμός πιθανών συνεργών και η έλλειψη πληροφοριών του κοινού σχετικά με την υπόθεση, έχουν κάνει πολλούς πολίτες να μην ξέρουν τι να πιστέψουν τελικά.

Ο εκταφιασμός των άψυχων σωμάτων στην Τσαλτσουάπα ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα, δήλωσε ο Βιγιατόρο, χωρίς να αποκαλύψει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, ενώ οι δημόσιοι αξιωματούχοι από την αρχή έχουν υποπέσει σε αντικρουόμενους απολογισμούς.

Jose Cabezas via Reuters

Ο Ισραήλ Τίκας, εγκληματολόγος που είναι υπεύθυνος για την έρευνα, τιμωρήθηκε από την κυβέρνηση για την υπόδειξη στα ΜΜΕ ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον 40 θύματα - πληροφορίες που ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε ως αναπόδεικτες.

Περισσότερο από το 90% των 1.000 πολιτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς θεσμούς, σύμφωνα με έρευνα του 2020 από την ΜΚΟ Transparency International για την παρακολούθηση της διαφθοράς παγκοσμίως.

Jose Cabezas via Reuters

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει πει ελάχιστα για τους φόνους αυτούς από τα τέλη Μαΐου. Αντ ’αυτού, παρουσίασε το «Εδαφικό Σχέδιο Ελέγχου» της κυβέρνησής του με στόχο την εξάλειψη συμμοριών και του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της χρήσης του στρατού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι σημειώθηκαν 1.322 ανθρωποκτονίες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2020 - μείωση κατά 80% από πέντε χρόνια νωρίτερα. Ο πρώην υπουργός Ασφαλείας, Ροτζέλιο Ρίβας, έκανε λόγο για μείωση 61% στις γυναικοκτονίες τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Jose Cabezas via Reuters

Ορισμένες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν την ακρίβεια των ισχυρισμών της κυβέρνησης περί δραματικής μείωσης στο έγκλημα. Το Ελ Σαλβαδόρ είδε 59 γυναίκες να δολοφονούνται τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 - αύξηση 27% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα - σύμφωνα με τη ΜΚΟ Salvadoran Women for Peace, η οποία επικαλείται στοιχεία από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, ένα σκέλος του Ανώτατου Δικαστήριο.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι οι οικογένειες από ολόκληρο το Ελ Σαλβαδόρ ταξίδεψαν στην Τσαλτσουάπα με φωτογραφίες των αγνοουμένων συγγενών τους, ελπίζοντας για ενδείξεις μέσω των αντικειμένων που βρήκαν οι ερευνητές στον μαζικό τάφο.

Jose Cabezas via Reuters

Πολλοί αναζητούν αγνοούμενες μητέρες, αδελφές και κόρες. Η χώρα υπήρξε από καιρό ένα επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Το 2017, το Ελ Σαλβαδόρ κατέγραψε 10,2 γυναικτονίες σε 100.000 γυναίκες - το υψηλότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οσόριο είχε ιστορικό βίας. Απολύθηκε από την Εθνική Αστυνομία πριν από 15 χρόνια μετά την καταδίκη του για βιασμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου κοριτσιού, εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Δημοφιλή