Ελ Σαλβαδόρ: «Παγκόσμια πρώτη» για το Bitcoin ως νόμισμα συναλλαγών

Συνοδεύτηκε με τεχνικά προβλήματα αλλά και διαδηλώσεις.
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ που γράφε "Το Σαλβαδόρ δεν θέλει τα Bitcoin" (7/9/2021)
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ που γράφε "Το Σαλβαδόρ δεν θέλει τα Bitcoin" (7/9/2021)
Jose Cabezas via Reuters

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα συναλλαγών.

Η αλλαγή σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα δέχονται πληρωμές σε bitcoin μαζί με το αμερικανικό δολάριο, που είναι το επίσημο νόμισμα του Σαλβαδόρ από το 2001 και θα παραμείνει νόμιμο χρήμα.

Ωστόσο δεν έλειψαν τόσο τα τεχνικά προβλήματα όσο και οι αντιδράσεις από μερίδα πολιτών της κεντροαμερικανικής χώρας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσυνδέσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι παροχής bitcoins για να αντιμετωπίσει την τεράστια ζήτηση.

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος προώθησε την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος, ζήτησε τη βοήθεια χρηστών που είχαν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, για να ελέγξουν αν πλέον λειτουργεί σωστά.

″Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να εγγραφείτε και να δημοσιεύσετε στα σχόλια εάν υπάρχουν σφάλματα ή εάν η όλη διαδικασία λειτουργεί καλά;” έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter.

O πρόεδρος Μπουκέλε υποστηρίζει ότι το bitcoin θα βοηθήσει τους Σαλβαδοριανούς να εξοικονομήσουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια που, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, δαπανώνται ετησίως για προμήθειες από εμβάσματα. Επίσης θα δώσει πρόσβαση σε οικονομικές υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, φτοχώτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία που απαιτείται για να λειτουργήσει το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και πολλοί περισσότεροι έχουν μόνο σποραδική πρόσβαση.

″Θα συνεχίσω να υποφέρω με ή χωρίς bitcoin”, δήλωσε ο Jose-Herrera, ο οποίος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση από το κινητό του τηλέφωνο.

Οι σκεπτικιστές αναφέρουν ότι το bitcoin μπορεί να αυξήσει τους κανονιστικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την κεντροαμερικανική χώρα και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σαλβαδοριανοί είναι επιφυλακτικοί λόγω της μεταβλητότητας του κρυπτονομίσματος, το οποίο μπορεί να χάσει αξία εκατοντάδων δολαρίων μέσα σε μία ημέρα.

Εξάλλου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Plaza Morazan, στο κέντρο του Σαν Σαλβαδόρ την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου σε πορεία διαδηλώσης προς τη βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή του bitcoin.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σαλβαδόροι είναι επιφυλακτικοί για τη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος, το οποίο μπορεί να χάσει εκατοντάδες δολάρια σε αξία μέσα σε μια μέρα.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η υιοθέτηση του bitcoin, του οποίου τα αρχεία συναλλαγών διανέμονται στο διαδίκτυο, πέρα από την εμβέλεια των εθνικών δικαιοδοσιών, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το ξέπλυμα χρήματος.

Μετά την έγκριση του νόμου για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ, ενώ πιέστηκαν επίσης τα ομόλογα του σε δολάρια.

Jose Cabezas via Reuters

Ο 40χρονος πρόεδρος είναι δημοφιλής στον λαό αλλά οι επικριτές του, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον κατηγορούν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία.

Για να ζεστάνει ένα επιφυλακτικό κοινό, ο Μπουκέλε υποσχέθηκε σε κάθε πολίτη 30 δολάρια σε bitcoin αν εγγραφούν σε ένα κυβερνητικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Πριν από την υιοθέτησή του, το Σαλβαδόρ αγόρασε 400 bitcoin, είπε ο Μπουκέλε, βοηθώντας την τιμή του νομίσματος να ξεπεράσει τα 52.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Το Ethereum, ένα άλλο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε κατά 10,52% στα 3.537,62 $, ενώ η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων Coinbase Global υποχώρησε κατά 3,96% μετά την αναφορά καθυστερήσεων σε ορισμένες συναλλαγές στην πλατφόρμα του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πορτοφόλι δεν είχε εμφανιστεί στις πλατφόρμες φόρτωσης των Apple, Gooogle και Huawei, οδηγώντας σε μια σειρά τουίτ από τον Μπουκέλε, μεταξύ των οποίων και ένα με κόκκινο από θυμό πρόσωπο.

«Κυκλοφορήστε το(ν) @Apple @Gooogle και @Huawei», έγραψε ο Μπουκέλε. Το πορτοφόλι ήταν αργότερα διαθέσιμο από τη Huawei.

Πηγή: Reuters

O Ναγίμπ Μπουκέλε
O Ναγίμπ Μπουκέλε
via Associated Press

Δημοφιλή