Η Χαλίντα Τζαράρ, από τις γνωστότερες μορφές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), αφέθηκε ελεύθερη χθες, αφού εξέτισε ποινή δύο ετών σε φυλακή του Ισραήλ.
Η κυρία Τζαράρ, 58 ετών, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 από ισραηλινές δυνάμεις στο σπίτι της στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επιχείρησης με στόχο διάφορες παλαιστινιακές προσωπικότητες.
Η επιχείρηση εκείνη είχε οδηγήσει στον θάνατο 17χρονης ισραηλινής σε επίθεση στη Δυτική Όχθη που ο ισραηλινός στρατός απέδωσε στο PFLP, μαρξιστικό κίνημα το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η Χαλίντα Τζαράρ, η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δραστηριότητα του PFLP, καταδικάστηκε τον Μάρτιο να εκτίσει ποινή δύο ετών φυλάκισης από ισραηλινό στρατοδικείο, αφού δήλωσε ένοχη. Λαμβανομένης υπόψη της περιόδου που είχε περάσει ήδη κρατούμενη, η αποφυλάκιση της παλαιστίνιας βουλεύτριας αναμενόταν αυτές τις ημέρες.
Μετά την έξοδό της από τη φυλακή, αφού μετέβη στη Ραμάλα, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό, η κυρία Τζαράρ πήγε στον νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η κόρη της, η Σούχα, παλαιστίνια ακτιβίστρια που πέθανε ξαφνικά τον Ιούλιο σε ηλικία 31 ετών, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μετά τον θάνατο της κόρης της, παλαιστινιακές ΜΚΟ είχαν ζητήσει από τις αρχές του Ισραήλ να δώσει άδεια, να αποφυλακίσει προσωρινά τη Χαλίντα Τζαράρ, για να παραβρεθεί στην κηδεία. Το αίτημα απορρίφθηκε.
Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το PFLP εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφυλάκιση της πολιτικού, την οποία χαρακτήρισε «μάχιμη συντρόφισσα που ενσαρκώνει το καλύτερο παράδειγμα υπομονής και θάρρους».
Πολλά στελέχη του PFLP κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η Χαλίντα Τζαράρ έχει φυλακιστεί επανειλημμένα.
Αφού συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 από τον ισραηλινό στρατό, τέθηκε για 20 μήνες υπό διοικητική κράτηση — μέτρο που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν πρόσωπα για μήνες, και είναι ανανεώσιμο άνευ χρονικών περιορισμών, χωρίς να χρειάζεται να εξηγηθούν οι λόγοι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ