Ελεύθερη με εγγύηση αφέθηκε η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Ουαντζού, από καναδικό δικαστήριο την Τρίτη, 10 ημέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών- γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση.
Η Μενγκ Ουαντζού αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ΗΠΑ πως παραπλάνησε πολυεθνικές τράπεζες σχετικά με συναλλαγές που είχαν να κάνουν με το Ιράν, θέτοντάς τες σε κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Σε ακρόαση σε δικαστήριο στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολούμπια, ο δικαστής Γουΐλιαμ Έρκε παρείχε εγγύηση 10 εκατ. καναδικών δολαρίων (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) στη Μενγκ, η οποία ήταν φυλακισμένη από τη σύλληψή της την 1η Δεκεμβρίου. Στο δικαστήριο ακούστηκαν χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Η Μενγκ έκλαψε και αγκάλιασε τους δικηγόρους της.
Στο πλαίσιο των όρων της εγγύησης, η 46χρονη πρέπει να φορά «βραχιολάκι» στον αστράγαλο» και να παραμένει στο σπίτι από τις 11 μμ ως τις 6 πμ. Πέντε φίλοι της εγγυήθηκαν (με σπίτια και χρήματα) πως δεν θα διαφύγει.
Εάν Καναδός δικαστής αποφανθεί ότι η υπόθεση σε βάρος της είναι επαρκώς «ισχυρή», το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά πρέπει να αποφασίσει μετά αν θα την εκδώσει στις ΗΠΑ. Αν γίνει αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες συνωμοσίας για εξαπάτηση πολλαπλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με μέγιστη ποινή 30 ετών για κάθε κατηγορία.
Η σύλληψή της έχει πλήξει περαιτέρω τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εν μέσω μιας περιόδου όπου οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών κατηγοριών για κατασκοπεία από την Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters την Τρίτη πως θα παρέμβαινε στην υπόθεση, εάν αυτό εξυπηρετούσε συμφέροντα εθνικής ασφαλείας, ή αν θα βοηθούσε στο κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.
Η Κίνα έχει απειλήσει με σοβαρές επιπτώσεις εκτός αν ο Καναδάς απελευθερώσει τη Μενγκ άμεσα, και αναλυτές έχουν αναφέρει πως είναι πιθανά αντίποινα από το Πεκίνο για τη σύλληψη.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για τους πολίτες του, ανέφεραν δύο πηγές την Τρίτη. Αντίστοιχο ενδεχόμενο εξέταζε και η καναδική κυβέρνηση, μετέδωσε το καναδικό δίκτυο CTV. Νωρίτερα την Τρίτη, η καναδική κυβέρνηση ανέφερε πως ένας Καναδός πολίτης στην Κίνα είχε τεθεί υπό κράτηση.
Δύο πηγές είπαν στο Reuters πως πρόκειται για τον Καναδό πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ. Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με την υπόθεση της Huawei.
Ωστόσο, ο Γκι Σεν Ζακ, πρώην πρέσβης του Καναδά στην Κίνα, ερωτηθείς από το CBC εάν η κράτηση του Κόβριγκ ήταν σύμπτωση, είπε «στην Κίνα δεν υπάρχουν συμπτώσεις...αν θέλουν να στείλουν μήνυμα, θα σου στείλουν μήνυμα».