Αποφυλακίζεται με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος το 2008 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον (τότε) 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Οι 4 ένορκοι του Δικαστηρίου ήταν αυτοί που πλειοψήφησαν και επικράτησαν την αντίθετης άποψης των τριών τακτικών δικαστών (πρόεδρος και δυο εφέτες) οι οποίοι τάχτηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
Αντίθετος στη χορήγηση ελαφρυντικού ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας, όμως τελικά το λαϊκό στοιχείο (ένορκοι) επικράτησε.
Με βάση την απόφαση ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε οριστικά σε κάθειρξη 13 ετών, την οποία όμως ήδη έχει εκτίσει, συνεπώς άμεσα θα βγει από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν εδώ και μερικούς μήνες.
Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.
Ενάντια στον Αρειο Πάγο
Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη αλλά στο εφετείο του, τον Ιούλιο του 2019, το δικαστήριο με βάσει τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (όπως περιγράφεται στην νέα μορφή του) με αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την υπεράσπιση αλλά και την κοινή γνώμη.
Λίγο αργότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Η άποψη του πρώτου τη τάξει Ελληνα εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή τον περασμένο Μάρτιο από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας εκ νέου το φάσμα των ισοβίων.
Η εισηγηση Πλιώτα
Ο κ. Πλιώτας είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό, που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, κρίνοντας πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την αγόρευσή του είχε πει ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε ο κ. Πλιώτας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.
Η σημερινή απόφαση όμως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη του Αρείου Πάγου σχετικά με την ερμηνεία των προϋποθέσεων χορήγησης ελαφρυντικού από τα ελληνικά δικαστήρια, δείγμα πώς θα έρθουν και με άλλες σχετικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με ανάλογο -πιθανόν- περιεχόμενο.
Πηγή: Dikastiko.gr