Μετά από σχεδόν 20 χρόνια σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές στο κόσμο, και χωρίς ποτέ να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες για κάτι ο γηραιότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο αφέθηκε επιτέλους ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του, το Πακιστάν.
Πρόκειται για τον 75 ετών πλέον, Σαϊφουλάχ Παράσα ο οποίος συνελήφθη δύο χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίοy 2001 αφού θεωρήθηκε υποστηρικτής της Αλ Κάιντα. Πρόκειται για έναν από τους αποκαλούμενους ως «αιώνιους κρατούμενους» της στρατιωτικής αμερικανικής φυλακής στην Κούβα όπου κατέληγαν ύποπτοι για συμμετοχή ή στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στην πραγματικότητα βέβαια οι περισσότεροι είναι αιχμάλωτοι στο Γκουαντάναμο και όχι κρατούμενοι αφού κρατούνται παράνομα για χρόνια χωρίς να δικαστούν ή να καταδικαστούν για τα αδικήματα που οι αμερικανικές αρχές τους προσάπτουν. Γι′ αυτό και η φυλακή λειτουργεί στην Κούβα, μακριά από το αμερικανικό Δίκαιο.
″Επιστρέφει αδύναμος και γέρος. Του στέρησαν τα καλύτερα χρόνια”
Έτσι και ο Παράσα, που σπούδασε μάλιστα στις ΗΠΑ και συνελήφθη σε ειδική επιχείρηση του FBI στην Ταϊλάνδη το 2003 για δήθεν επαφές με μερικά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Χαλίντ Σεϊντ Μοχάμεντ.
Επί 19 χρόνια υποστηρίζει πως είναι αθώος και πως δεν έχει σχέση με χρηματοδοτήσεις προς την οργάνωση- όπως έλεγαν οι αμερικανικές αρχές- ούτε σχέσεις και επαφές με μέλη της.
Ουδέποτε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ουδέποτε οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ουδέποτε καταδικάστηκε για κάτι.
O Παράσα, έφτασε στο Πακιστάν το Σάββατο όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τονίζοντας: «Είμαστε χαρούμενοι που ένας Πακιστανός πολίτης που κρατείτο στο εξωτερικό επιστρέφει επιτέλους στην οικογένειά του».
«Επιστρέφει στην οικογένειά του ως ένας αδύναμος, ηλικιωμένος άνδρας, που του στέρησαν τα καλύτερα χρόνια της ζωή του. Αυτή η αδικία δεν μπορεί ποτέ να διορθωθεί» σχολίασε, όπως αναφέρει το CNN, η Μάγια Φο, διευθύντρια της Reprieve, μιας ομάδας υπεράσπισης κρατουμένων που προσπάθησε να βοηθήσει στον Παράσα.
Σημειώνεται πως ο Παράσα είχε σημαντικά προβλήματα υγείας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, το 2020 υπέστη και τρίτο καρδιακό επεισόδιο και τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο δε δικηγόρος του, Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ αναρωτήθηκε γιατί καθυστέρησε τόσο η αποφυλάκιση του πελάτη του: «Στο μυαλό μου έρχεται το τραγούδι των Eagles “Hotel California” και ο στίχος , ”αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις”» σχολίασε στο πρόγραμμα Newshour του BBC.
Μια φυλακή off-shore που δεν την πιάνει το σύστημα Δικαίου των ΗΠΑ
«Η έλλειψη αρχών δικαίου δεν είναι τυχαία. Ήταν στόχος της τότε κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου» υποστήριζε η Δάφνη Εβιατάρ από τη Διεθνή Αμνηστία στην DW τον περασμένο Ιανουάριο. «Δημιούργησαν επίτηδες μια φυλακή off-shore για να θέσουν εκτός ισχύος το σύστημα δικαίου των ΗΠΑ».
Έρευνα της οργάνωσης για την κατάσταση στο Γκουαντάναμο καταγγέλλει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους είναι η χωρίς χρονικά όρια φυλάκιση, χωρίς διατύπωση κατηγορητηρίου και οι βασανισμοί των κρατουμένων.
Ανοιχτά προσβάσιμες πληροφορίες δεν υπάρχουν, αλλά η Εβιατάρ επικαλείται διάφορες έρευνες, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας, για τα βάναυσα βασανιστήρια δεκάδων ανδρών στο Γκουαντάναμο.
Η αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο Γκουαντάναμο στην Κούβα υπάρχει ήδη πάνω από 100 χρόνια.
Μόλις τον Ιανουάριο του 2002, λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε στρατόπεδο εγκλεισμού. Από τότε το όνομα Γκουαντάναμο έγινε συνώνυμο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.