Εντείνονται οι διαδικασίες προκειμένου να έχουμε μηδενικές εκπομπές ρύπων στις μεταφορές. Μπορεί η Γερμανία να απαίτησε και μάλλον θα το πετύχει, να πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά στην απαγόρευση πωλήσεων συμβατικών οχημάτων, δηλαδή μετά το 2030, ωστόσο στον αεροπορικό τομέα, που είναι σαφώς και πιο δύσκολος, έχουμε πολύ μεγάλη πρόοδο.
Γνωρίζοντας ότι έως το 2030 θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι εκπομπές ρύπων κατά 55% σε σχέση με το 1990 και να έχουμε μηδενικές εκπομπές το 2050, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού, οι κινήσεις προχωρούν.
Σήμερα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν λαμβάνει μέρος στη δεύτερη γενική συνέλευση της Συμμαχίας για Αεροπορία Μηδενικών Εκπομπών, η οποία πραγματοποιείται στο Μπουρζέ της Γαλλίας.
Στη γενική συνέλευση, όπου συμμετέχουν 180 εκπρόσωποι 143 οργανώσεων-μελών της Συμμαχίας από την Ευρώπη και όχι μόνο, παρουσιάζεται η πρόοδος της Συμμαχίας στην προετοιμασία για τα υδρογονοκίνητα και τα ηλεκτρικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, τα υδρογονοκίνητα και τα ηλεκτρικά αεροσκάφη θα μπουν σε εμπορική χρήση εντός της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να θεσπιστεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο.
Η έκθεση περιγράφει επίσης την ανάλυση που πραγματοποίησαν οι ομάδες εργασίας της Συμμαχίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τα επόμενα βήματά της.
Στον παρακάτω πίνακα διαπιστώνουμε που θα εισαχθούν τα ηλεκτρικά και που τα υδρογονοκίνητα αεροσκάφη. Ηλεκτρικά θα είναι τα eVTOL κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (μεγάλα drone), ηλεκτρικά – υβριδικά, ηλεκτρικά – υβριδικά – υδρογόνου τα αεροσκάφη έως 100 επιβατών και μέχρι 1.000 μίλια αυτονομία και υδρογόνου τα μονής καμπίνας με έως 250 επιβάτες και 3.000 μίλια.
Η Επιτροπή στηρίζει τον στόχο της προετοιμασίας για την ανάπτυξη υδρογονοκίνητων και ηλεκτρικών αεροσκαφών. Από τότε που συγκροτήθηκε η Συμμαχία, πάνω από 250 εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν εργαστεί σε έξι ομάδες εργασίας για τη σύνταξη συστάσεων αντιμετώπισης των κύριων προκλήσεων της εισαγωγής υδρογονοκίνητων και ηλεκτρικών αεροσκαφών.
Ειδικότερα, ορίζουν πού θα λειτουργούν αρχικά τα εν λόγω αεροσκάφη, επεξεργάζονται συστάσεις για την πιστοποίησή τους βάσει αυστηρών προδιαγραφών αεροπορικής ασφάλειας, εκπονούν κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία αεροδρομίων για τα υδρογονοκίνητα και ηλεκτρικά αεροσκάφη, καθορίζουν τους όγκους της ενέργειας χωρίς άνθρακα και τις σχετικές υποδομές.