Έναν «φύλακα – άγγελο» πρόκειται να αποκτήσουν περισσότεροι από 1.000 ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι ζουν μόνοι τους ή και είναι χρόνια πάσχοντες, αφού μέσω ηλεκτρονικής συσκευής θα έχουν 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη και παρακολούθηση, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα όποιο πρόβλημα προκύπτει.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «πρόκειται για την δωρεάν υπηρεσία ‘αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων’, μιας δράσης που υλοποιεί η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο προγράμματος παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας, με αποδέκτες τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μέσω της ειδικής συσκευής που θα δοθεί στους ηλικιωμένους και η οποία θα διαθέτει κουμπί πανικού, ανιχνευτή πτώσης και γεωεντοπισμού, θα προσφέρεται εξατομικευμένη προσοχή, που θα στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, και στην μείωση του αισθήματος της μοναξιάς και του φόβου στην καθημερινή ζωή».
Μάλιστα, όπως τονίζει ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ότι έχουν αυξηθεί τα ηλικιωμένα άτομα που μένουν μόνα τους, ενώ το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι ότι έχουμε διαπιστώσει πως ένας αριθμός ηλικιωμένων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και έμεναν μόνοι τους, δυστυχώς κατέληξαν αβοήθητοι».
«Αυτή η κατάσταση μπορώ να πω ότι είναι απαράδεκτη», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, για αυτό, όπως εξηγεί, «εμείς ως περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».
Καταθέτοντας την δική του εμπειρία, έχοντας θητεύσει στα ιατρεία της κοινωνικής ασφάλισης, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έβλεπα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία, εκτός από τα χρόνια προβλήματα υγείας, είχαν να αντιμετωπίσουν και την μοναξιά τους».
«Επειδή λοιπόν ως περιφέρεια θέλουμε να δείχνουμε στην πράξη της κοινωνική μας αλληλεγγύη», συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης, «για αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, ώστε να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση ένα κέντρο, το οποίο θα είναι στελεχωμένο από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και θα υποστηρίζει την μοναχική διαβίωση».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μπονάνο, «ότι ο ηλικιωμένος θα καλεί όποτε θέλει το κέντρο και θα συμβουλεύεται τους ειδικούς, ενώ αν υπάρχει πτώση του ηλικιωμένου το ‘έξυπνο βραχιολάκι’ θα την ανιχνεύει άμεσα και θα ειδοποιούνται είτε κοντινά πρόσωπα του ηλικιωμένου, είτε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ».
Παράλληλα, όπως προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, «στο κέντρο θα υπάρχει ένας ιατρικός φάκελος του ηλικιωμένου, φυσικά πάντα με την συναίνεσή του, όπου ο επιστήμονας που θα έχει υπηρεσία, θα μπορεί να συμβουλεύει τον ηλικιωμένο και να παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες του».
Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, ο Χαράλαμπος Μπονάνος λέει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι «θέλουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους, για αυτό και σκοπός μας είναι να προχωρήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα σε όλα τα σημεία της Δυτικής Ελλάδας και φυσικά θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».