Η Ελενα Κουντουρά, που διετέλεσε επιτυχημένη υπουργός Τουρισμού, με την προηγούμενη κυβέρνηση, ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, τώρα, έχει επιδείξει σημαντική δράση, σε τομείς που αφορούν τα μέγιστα και τη χώρα μας, όπως είναι η οδική ασφάλεια και ο τουρισμός.
Μιλώντας στην HuffPost Greece, ήταν αποκαλυπτική.
Κυρία Κουντουρά, τι παρουσιάσατε στο θέμα που συζητήθηκε για τον «αντίκτυπο στους τομείς μεταφορών και τουρισμού της ΕΕ της ρωσικής παράνομης πολεμικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας»;
Ως συντονίστρια στην επιτροπή μεταφορών και τουρισμού, διαμόρφωσα τις θέσεις και τις προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και του πολέμου, με τη δημιουργία ειδικού, προσωρινού χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΕ για να αντιμετωπίσει αυτή την έλλειψη προσωπικού.
Πολλοί εγκατέλειψαν τον τουρισμό, γιατί επειδή ο τουρισμός δεν είναι δουλειά όλο χρόνο, στα δύο χρόνια έμειναν άνεργοι 62 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, κάτι που είναι οξύ πρόβλημα. Κι επίσης, ο τουρισμός θέλει και μία εξειδίκευση, θέλει και ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.
Εχουμε βάλει σαν στόχο, σε όλα τα ψηφίσματα, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων και δεν είναι μόνο η πανδημία. Αυτή τη στιγμή είναι ο πόλεμος που δημιουργεί προβλήματα, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς καταστροφές, είναι τα προβλήματα και οι κρίσεις στην ασφάλεια, που δεν μπορεί μια χώρα να τα αντιμετωπίσει μόνη της.
Είχαμε και το προσφυγικό. Ολα αυτά είναι μία διαχείριση κρίσεων που επηρεάζει τις χώρες, γενικά, και πόσω μάλλον τις μεταφορές και τον τουρισμό. Άρα χρειάζεται επειγόντως έναν ευρωπαϊκός μηχανισμός που να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί για να μπορεί να στηρίζει τις χώρες που έχουν ανάγκη, κι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει πολύ γρήγορα.
Τι άλλο περιλαμβάνεται στο ψήφισμα;
Υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τον τουριστικό κλάδο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα ενεργειακά και επισιτιστικά κόστη, και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Θα στηριχθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επαρκείς πόρους από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Θα μετατεθούν οι προθεσμίες οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Και, βέβαια, θα υπάρξει υποστήριξη των επιχειρήσεων διαμονής, που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, γιατί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εισπράξουν χρήματα.
Χρειάζεται και ένα στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των εργαζομένων τους από την πανδημία και τον πόλεμο, με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και τη μειωμένη ζήτηση.
Αυξάνονται και τα εισιτήρια και συρρικνώνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός από τον πληθωρισμό και αυτόματα μειώνεται και ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός. Ο κόσμος, όμως, είναι αγανακτισμένος που έχει κλειστεί στα σπίτια του και θέλει να βγει, θέλει να κάνει διακοπές, αλλά τα κόστη είναι υψηλά.
Ο τουριστικός κλάδος λέει ότι το 2022 θα είναι μία καλή χρονιά αλλά με τον πληθωρισμό και με την ενέργεια, ίσως φανούν προβλήματα το 2023.
Πιστεύω θα φανεί και στο 2022, που, πάντως, θα είναι καλύτερο του 2021, λόγω της ενεργειακής κρίσης και λόγω του ότι κάποιες αγορές χάνονται. Δεν είναι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία. Δημιουργούνται προβλήματα και στη Μολδαβία και στην Πολωνία και στις χώρες γύρω-γύρω. Ακόμα και στις χώρες των Βαλκανίων, που οικονομικά, πλέον, θα ζοριστούν για διακοπές.
Αρα θα έχουμε λιγότερες αφίξεις από αυτές τις χώρες και θα πρέπει να αναπληρώσουμε αυτές τις αγορές με άλλες αγορές, όπως η Αμερική που έχει σχετικά ανοίξει. Ελπίζω και επιθυμώ, το 2022 να είναι μια τουριστική χρονιά, καλύτερη από το 2021, αλλά δεν πιστεύω στα επίπεδα του 2019, διότι και η κρουαζιέρα είναι μειωμένη, οι οδικές αφίξεις θα είναι μειωμένες και δεν θα έχουμε τουρισμό από την Ασία.
Κινητικότητα είχατε και στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Παρουσιάσατε, άλλωστε, και στην Αθήνα τις δράσεις σας.
Στην Αθήνα παρουσίασα μία έκθεση καθώς ήμουν εισηγήτρια όλου του κοινοβουλίου, ως προς την οδική ασφάλεια. Είναι ένας οδικός χάρτης μέχρι το 2030, για να πετύχουμε αυτό που είναι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει τα βήματα που πρόκειται να γίνουν.
Πρέπει να έχουμε ασφαλή οχήματα, ασφαλείς υποδομές, ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου, μηδενική ανοχή στο αλκοόλ και στις ουσίες και να θεσπίσουμε 30 χλμ./ώρα ανώτατη ταχύτητα στα αστικά κέντρα, για να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα. Από κει και πέρα, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν εθνικούς πόρους από τον κρατικό τους προϋπολογισμό που συνδυαστικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αξιοποιήσουν τα προγράμματα οδικής ασφάλειας.
Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και οι υπηρεσίες υγείας για την αποκατάσταση των θυμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης. Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα, είναι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός και για τις οδικές μεταφορές, διότι κάθε εβδομάδα χάνεται στην άσφαλτο ένα μικρό χωριό. Πρέπει και να θεσπιστεί ευρωπαϊκό έτος για την οδική ασφάλεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις.
Ας περάσουμε στο θέμα της οικογενειακής βίας. Τι καινούργιο είχατε να επιδείξετε σε αυτόν τον σημαντικό τομέα;
Είχαμε μια έκθεση – σταθμό, όχι επειδή ήμουν εισηγήτρια όλου του κοινοβουλίου, αλλά επειδή για πρώτη φορά μπήκε μέσα στην ενδοοικογενειακή και συντροφική βία, και το παιδί, το οποίο πρέπει να προστατευτεί. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι πάνω από όλα.
Υπάρχουν σημεία και για την Αστυνομική βία, και των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά και για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, που επί της ουσίας είναι η άλλη όψη του νομίσματος, γιατί, συνήθως ένας πρώην σύντροφος, ένας προβληματικός, ανεβάζει υλικό χωρίς τη συναίνεση του άλλου και για να καταπολεμηθεί χρειαζόμαστε να οριστεί και να υιοθετηθεί ένας εναρμονισμένος ορισμός της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.
Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει μία οδηγία για αυτό το θέμα. Κατά δεύτερον, πρέπει να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που έχουν τα θύματα και να μπει τέλος στη βιομηχανία της φωτογραφίας, που εκτίθενται όλοι και διασύρονται από την τεχνολογία που σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις το πρόσωπό σου και να το βάλεις σε ένα πορνογραφικό υλικό και να παίζει στο διαδίκτυο. Να μπει τέλος στην ατιμωρησία.
Υπάρχει και η οικονομική βία, διότι πάρα πολλές γυναίκες δεν δουλεύουν και εξαρτώνται από τον άντρα τους, δεν μπορούν να φύγουν και απειλούνται. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες οι πολιτικές ομάδες υπερψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, και τις δύο εκθέσεις.
Καταθέσατε, ωστόσο, για να περάσω σε ένα άλλο θέμα, μια κατεπείγουσα ερώτηση στην κομισιόν, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, με ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα, κατέθεσαν τροπολογία στην ελληνική βουλή, για την αναστολή πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια.
Εμείς, στη συνέχεια, ως Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με την ερώτηση που καταθέσαμε, λέμε ότι είναι μία βίαιη παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα. Υπήρχε μία προθεσμία, να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο, από τον Δεκέμβριο του 2020, μια οδηγία που προστατεύει τον καταναλωτή και δεν ενσωματώθηκε. Η επιτροπή το διερευνά.
Ομως και μία άλλη οδηγία, της ΕΟΚ που αφορά το κοινοτικό δίκαιο, αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι πάροχοι της Ηλεκτρικής Ενέργειας υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την εφαρμογή των αρχών της ουσιαστικής διαφάνειας και έγκυρης ενημέρωσης των καταναλωτών, και όχι να έρχονται με μικρά γράμματα για να σου το επιβάλλουν μονομερώς.
Πρέπει να λειτουργήσουν και να παρέμβουν οι θεσμοί, να βρουν τις ισορροπίες και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη διότι στην Ελλάδα, τελικά, όλα τα πληρώνει ο καταναλωτής.