Το μητρώο ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων – που εν πολλοίς θα οριοθετήσει αλλά και θα ενδυναμώσει το οικοσύστημα των καινοτομικών επιχειρήσεων - παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία και του πρωθυπουργού.
Η πλατφόρμα του Elevate Greece όπως «βαφτίστηκε» είναι η ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα εγγράφονται οι start ups της χώρας (που έστω διαθέτουν βάση ή πωλήσεις στην εσωτερική αγορά) υπό μια σειρά βασικών προϋποθέσεων. Στόχος είναι αφενός να δημιουργηθεί μια βάση που θα επιτρέψει στην πολιτεία να χαράξει πολιτική όσον αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αλλά και μια πλατφόρμα με οφέλη για τις επιχειρήσεις που κυκλοφορούν σ’ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον προσφέροντας τους διασύνδεση τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλου φορείς, mentoring αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Τσακίρης ανακοίνωσε πως με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), που μπορεί να ενισχύσει περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Πέραν του παραπάνω ωστόσο δρομολογείται και η στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) το οποίο ήδη δημοσίευσε την πρόσκληση για τη δημιουργία Ταμείου Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels Co-investment Fund) σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Σύμφωνα με την πρόσκληση, μέσω του Ταμείου που θα δημιουργηθεί, θα υποστηριχθούν ιδέες και έργα σε εξαιρετικά πρώιμη φάση, προκειμένου αυτά να ωριμάσουν σε επιχειρηματικά πλάνα τα οποία στη συνέχεια θα προσελκύσουν ενδιαφέρον λοιπών θεσμικών επενδυτών. Το αρχικό ποσό που θα διατεθεί, ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος η 30ή Νοεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο αναμένεται να έχει λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Πέραν του προαναφερόμενου Ταμείου, «τρέχει» και το Equi Fund, το οποίο στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει μαζέψει κεφάλαια περί τα 450 εκατ. ευρώ και έχει ενισχύσει σχεδόν 100 επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά το Elevate Greece, οι βασικές προυποθέσεις ένταξης είναι η ενασχόληση των νεοφυών επιχειρήσεων με την καινοτομία, αλλά και η δυνατότητα τους να αναπτυχθούν (scalability). Η δεύτερη παράμετρος θα αξιολογείται από ειδική επιτροπή αναγνωρισμένων στελεχών της αγοράς (τόσο από τον τομέα των χρηματοδοτήσεων όσο και των επιχειρήσεων), καθώς κάθε project ή εταιρεία θα υποβάλλει την αίτηση του σε δύο αξιολογητές, προκειμένου να λάβει την έγκριση ένταξης.
Τα γενικά κριτήρια που θέτει επίσης η πλατφόρμα του Elevate Greece είναι οι εταιρείες να διαθέτουν νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ), να μην ξεπερνούν τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας, να μην απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους και ο τελευταίος κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ.
Προβλέπονται ωστόσο και Fast Track διαδικασίες ένταξης για εταιρείες στις οποίες ήδη συμμετέχουν Venture Capitals, όπως επίσης για τους «τεχνοβλαστούς» ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί ήδη στο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 αλλά και για εκείνες που διαθέτουν ενεργό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.