Ένα αριστούργημα του μεγάλου ζωγράφου της Φλωρεντίας Τσιμαμπούε, που ανήκει στην πρώιμη αναγεννησιακή περίοδο, ανακαλύφθηκε στην κουζίνα ηλικιωμένης, στην πόλη Κοντιέν, κοντά στο Παρίσι.
Ο πίνακας με τίτλο «Ο εμπαιγμός του Χριστού», ανήκει σε δίπτυχο του 1280 και αποτελεί μέρος σειράς από οκτώ παρόμοιες εικόνες, που απεικονίζουν, την Σταύρωση και τα Πάθη του Χριστού.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά δύο από αυτά τα ταμπλό. Πρόκειται για το έργο, «Η Μαστίγωση του Χριστού» που εκτίθεται στην Συλλογή Φρικ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και «Η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και δύο αγγέλους», το οποίο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Λονδίνο.
Είκοσι χρόνια πριν, ένα άλλο ταμπλό του Τσιμαμπούε είχε βρεθεί σε σπίτι αριστοκράτη, στην κομητεία του Σάφολκ, της Βρετανίας.
Ο Τσιμαμπούε, γνωστός επίσης με το πραγματικό του όνομα Τσέννι ντι Πέπο, ήταν Ιταλός ζωγράφος με καταγωγή από τη Φλωρεντία. Θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε την βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο, του οποίου υπήρξε δάσκαλος.
Το ταμπλό βρισκόταν κρεμασμένο στον τοίχο του σπιτιού της ηλικιωμένης, ανάμεσα στο καθιστικό και την κουζίνα. Η γυναίκα νόμιζε έως τώρα πως επρόκειτο για μία παλιά θρησκευτική εικόνα, την οποία έδειξε σε τοπικούς δημοπράτες προκειμένου να την αξιολογήσουν.
Η αξία του έργου εκτιμάται μεταξύ 4 και 6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό Έρικ Τουρκέν, ο οποίος και δήλωσε πως, «Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως το έργο έχει φιλοτεχνηθεί από το χέρι του Τσιμαμπούε».
Το έργο αναμένεται να βγει σε δημοπρασία, στις 27 Οκτωβρίου, από τον οίκο Acteon, στην περιοχή Σανλί, στα βόρεια του Παρισιού.
Πηγή: The Guardian