Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού μεταφέρουν νερό σε διψασμένα ζώα στα αλπικά λιβάδια

Δεδομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχει πιθανότητα αυτού του είδους οι αποστολές να γίνονται όλο και πιο τακτικές
.
.
DENIS BALIBOUSE via REUTERS

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένα ζώα φάρμας, που υποφέρουν κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, στα αλπικά λιβάδια της χώρας.

Οι σπάνιες βροχοπτώσεις φέτος ανάγκασαν τους αγρότες να καλέσουν τον στρατό να τροφοδοτήσει με νερό τα ζώα και να αποτρέψει μια ξηρασία, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ελλείψεις ζωοτροφών, αργότερα μέσα στο έτος.

Μια επιχείρηση δύο εβδομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη, με ελικόπτερα Σούπερ Πούμα να πετούν για να ξαναγεμίσουν τις σχεδόν άδειες δεξαμενές που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις αγελάδες τους, των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή τυριού, καθώς και για άλλα ζώα, όπως οι χοίροι και οι κατσίκες.

«Προέκυψε τεράστια έλλειψη νερού φέτος. Όλο αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βοσκοτόπια, την αναπαραγωγή αλλά και την πεδινή γεωργία», δήλωσε ο Φρεντερίκ Μενετρέι, διευθυντής γεωργίας στο Φράιμπουργκ.

Χωρίς την παροχή «νερού έκτακτης ανάγκης», τα ζώα θα έπρεπε να κατέβουν από τα υπερυψωμένα χωράφια για να βοσκήσουν στα πεδινά, όπου συνήθως παράγεται ο χειμερινός σανός, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα έτρωγαν δηλαδή το σανό που πρέπει να φαγωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε η κατάσταση θα χειροτέρευε αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο αγρότης Ζακ Ρουφιέ, του οποίου τα 130 βοοειδή χρειάζονται 10.000 λίτρα νερό την ημέρα, παραδέχεται ότι ήταν μια επώδυνη χρονιά, που χαρακτηρίστηκε από πολύ λίγη βροχή. «Από τις 27 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν μόνο 30 λίτρα, δηλαδή σχεδόν τίποτα», τόνισε.

Ο διοικητής του ελβετικού στρατού, Ματίας Τούσκερ, δήλωσε ότι έξι ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί για την συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Συνολικά, περίπου 400.000 τόνοι νερού θα χορηγηθούν από τα ελικόπτερα στις δεξαμενές, με 1,5 τόνους να παραδίδονται σε κάθε επιδρομή.

Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και κατά τις ξηρασίες του 2015 και του 2018, ενώ εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχει πιθανότητα αυτού του είδους οι αποστολές να γίνονται όλο και πιο συχνά στο μέλλον.

Δημοφιλή