Oι ηλιόσποροι είναι ένα ευέλικτο σνακ, που τρώγεται σκέτο, ενώ μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σπιτικά αρτοσκευάσματα, στο γιαούρτι ή τα σμούθι μας. Πέρα από πανάλαφροι, είναι πανεύκολοι ως προς τη μεταφορά τους και γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία αντιοξειδωτικών.
Kι όμως, όσο ευεργετικοί κι αν θεωρούνται, οι ηλιόσποροι δεν κάνουν για όλους μας. Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει και με τα περισσότερα τρόφιμα; Ποιες όμως είναι οι τρεις κυρίαρχες κατηγορίες των ατόμων που καλύτερα να μείνουν μακριά από τους αγαπημένους σπόρους; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν και εξηγούν το γιατί.
Τρεις ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγουν τους ηλιόσπορους
1. Όσοι παλεύουμε να χάσουμε βάρος
«Οι ηλιόσποροι είναι ένα βολικό, σνακ που μπορούμε να έχουμε παντού μαζί μας. Αλλά η θερμιδική τους πυκνότητα είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα περιέχει σημαντική ποσότητα θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου», προειδοποιεί ο διατροφολόγος Ντέστινι Μούντι.
2. Όσοι υποφέρουμε από χρόνια φλεγμονή
Έρευνες υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία της εξισορρόπησης των ωμέγα-6 και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο μικροβίωμα του εντέρου για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας. Δυστυχώς όμως, οι ηλιόσποροι έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά της πρώτης ομάδας, δηλαδή σε ωμέγα-6, γεγονός που απειλεί να καταστρέψει αυτή τη λεπτή ισορροπία.
Τα ωμέγα-6 είναι και αυτά απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αλλά η υπερβολική πρόσληψη τους, ιδίως σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρά οξέων, συμβάλλει στη φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Ως εκ τούτου, όσοι έχουμε ήδη μια προδιάθεση, καλύτερα να εστιάσουμε σε τροφές και σπόρους πλούσιους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια.
3. Όσοι έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση
«Πολλές επωνυμίες ηλιόσπορων που διατίθενται στο εμπόριο είναι αλατισμένοι, κάτι που εάν δεν το προσέξουμε, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική κατανάλωση νατρίου. Κι ενώ έως έναν βαθμό το νάτριο στη δίαιτα δεν βλάπτει, οι υπερβολικές ποσότητες οδηγούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο συνακόλουθος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Οπότε, εάν ήδη αντιμετωπίζουμε ζητήματα με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, φροντίζουμε όπωσδήποτε να επιλέγουμε ηλιόσπορους χωρίς αλάτι», προειδοποιεί η Μούντι.
Και τελικά οι ηλιόσποροι είναι υγιεινοί ή όχι;
Οι ηλιόσποροι, όπως προείπαμε, είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία: Είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ενώ μας χαρίζουν αλαβάστρινο δέρμα και γερό ανοσοποιητικό.
Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωμέγα-6 λιπαρά και σε κάποιες περιπτώσεις και σε νιτρικά άλατα, καθιστούν τους ηλιόσπορους «ακατάλληλη» επιλογή για ορισμένες ομάδες διαιτωμένων.
(Με πληροφορίες από eatthis).