Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το βιβλίο «Ελλάδα και Αλβανία -Φυγή στο Μέλλον ή Επιστροφή στο Παρελθόν;». Σε αυτό γράφουν οκτώ συγγραφείς ενώ την έκδοση έχει επιμεληθεί ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς.
Για το μετέωρο βήμα των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας γράφουν ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ο κ. Άγγελος Συρίγος, ο κ. Σταύρος Λυγερός.
Την εισαγωγή και την επιμέλεια έχει κάνει ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος δήλωσε στη HuffPost Greece.
«Αρχικός μας στόχος στις συζητήσεις με τον Εκδότη Ανδρέα Σιδέρη ήταν το βιβλίο αυτό να κυκλοφορήσει μετά τις εκλογές στην Αλβανία. Σαν συντονιστής της έκδοσης-προτιμώ τον όρο αυτό –είχα καθυστερήσει στην συλλογή των κειμένων. Προσπάθησα όμως να είμαι καθησυχαστικός .
“Η Αλβανία πάντα θα μας εκπλήσσει και θα είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας” ισχυριζόμουν. Έτσι έχουν σήμερα τα πράγματα.
Ο αναγνώστης του παρόντος τόμου είναι βέβαιο ότι δεν θα κουραστεί ούτε θα απογοητευθεί. Διαβάζοντας θα διαπιστώσει ότι είναι δυνατόν αλλά καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι οκτώ διαφορετικοί συγγραφείς να καταλήγουν σε ταυτόσημες η ανάλογες κρίσεις.
Κυρίως, όμως να προτείνουν λύσεις. Έχοντας σαν πυξίδα και σταθερό οδηγό το εθνικό συμφέρον, την λογική, την βαθιά γνώση των προβλημάτων και τις συνθήκες που δημιουργεί ή αλλοιώνει το μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.
Ο αναγνώστης θα παρασυρθεί και συνειδητά θα συνταξιδεύσει με τους συγγραφείς στην άγνωστη στους πολλούς εκείνη Αλβανία των αρχών του ΄90. Προχωρώντας, όμως, στο σήμερα θα καταλάβει ότι ενώ τόσα έχουν αλλάξει στην Αλβανία και στην Ελλάδα, ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων των σχέσεών μας είναι κάπου σταματημένος και αγκυλωμένος στον χρόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πολιτική των Τιράνων απέναντι στη Ελληνική Εθνική Μειονότητα έχει μένει στο νομικό πλαίσιο της εποχής του Ενβέρ Χότζα».
Τι είναι αυτό που ενώνει τους 8 συγγραφείς
- πιστεύουν στον θεμελιώδη χαρακτήρα των σχέσεών μας με την Αλβανία και έχουν δουλέψει με αίσθημα ευθύνης επί δεκαετίες προς την κατεύθυνση αυτή. Συναντώντας, όχι σπάνια, αντιδράσεις εδώ στην Ελλάδα. Με την ιδιότητα του πολιτικού, υπουργού, ακαδημαϊκού δασκάλου, δημοσιογράφου, στρατιωτικού και διπλωμάτη·
- έχουν διακριθεί για την βαθιά γνώση των θεμάτων, κληρονομικών, ιστορικών και νεοφυών, που επιβαρύνουν τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία και έχουν εργασθεί, ο καθένας από την δική του θέση και με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, για να βρεθεί λύση ή τουλάχιστον να τεθεί ένα πλαίσιο λύσης·
- το σπανιότερο στην Ελλάδα, γνωρίζουν από πρώτο χέρι το γιατί μιλούν, έχοντας εμπειρία κοντά στις τρεις δεκαετίες των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων. Στο σύνολό τους σχεδόν πέρασαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ή στις αρχές του 1990, την περίφημη μπάρα της Κακαβιάς·
- διατηρούν ανοικτούς και λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας με την Αλβανία έχοντας ξεχωρίσει στην Ελλάδα –στο σύνολό τους– για την σταθερή τους θέση υπέρ της ενίσχυσης και ανάπτυξης τόσο των διμερών με την Αλβανία σχέσεων όσο και με τον Αλβανικό παράγοντα στο σύνολό του·
- δεν κρύβουν τον προβληματισμό, την περίσκεψη και τον θυμό τους για την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί το πολιτικό κατεστημένο των Τιράνων, και δη η σημερινή κυβέρνηση, απέναντι στην Ελλάδα και στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
- Κυρίως, όμως, προτείνουν λύσεις.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 18 Ιανουαρίου.