Ελλάδα και Βουλγαρία σχεδιάζουν την κατασκευή αγωγού για μεταφορά υδρογόνου

Μετά την συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη, η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz σχεδιάζει την σύνδεση δικτύων υδρογόνου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια.
Yaorusheng via Getty Images

Η είδηση βγήκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ III της Σόφιας, όπου ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Μαλίνοφ πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι να υπάρχει συνδεσιμότητα τουλάχιστον σε ποσοστό 5% έως την 1η Ιανουαρίου 2025, αλλά έχουν τεθεί πιο φιλόδοξοι στόχοι για την επίτευξη ποσοστού 10-15%.

Υπάρχει επίσης ένα κοινό έργο σύνδεσης Σόφιας και Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου.

«Ξεκινώντας από τώρα, θα υπάρξει μια μετάβαση στο υδρογόνο, το οποίο δεν είναι ανταγωνιστής αλλά, αντίθετα, συμπλήρωμα του φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Bulgartransgaz. Πρόσθεσε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η αναλογία πράσινου υδρογόνου προς φυσικό αέριο θα αυξηθεί.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, ο Μαλίνοφ ανέφερε ότι οι βάσεις έχουν τεθεί με την απόφαση να γίνει η πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας εκτός της επικράτειας της Βουλγαρίας - συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη - με μερίδιο 20% της Bulgartransgaz στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου που κατασκευάζεται εκεί.

Yaorusheng via Getty Images

Ο Mαλίνοφ είναι πεπεισμένος ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμος για λειτουργία το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα προσφέρει στη Βουλγαρία μία νέα πηγή για την προμήθεια αερίου, καθώς και ανταγωνιστική τιμή.

Ο τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. Μέσω των υφιστάμενων διαδρομών, το αέριο θα μπορεί να φτάσει στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το άλλο έργο για την επέκταση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Chiren της Βουλγαρίας, θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και τις χώρες της περιοχής. Η επέκταση και η επένδυση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά, είπε ο Μαλίνοφ.

πηγή: euractiv.bg

Δημοφιλή