Ελλάδα και Πορτογαλία στη μάχη για τον τίτλο του πιο ασφαλούς τουριστικού προορισμού

Ποια χώρα θα κερδίσει;
Inacio Pires / EyeEm via Getty Images

Και οι δύο χώρες έχουν παραλίες, καλό φαγητό, ιστορία και ήλιο. Στην εποχή του κορονοϊού «πωλούν» τους εαυτούς τους ως τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, αναφέρει το CNN.

Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα, που αυτή την εβδομάδα «άνοιξαν» τις πόρτες τους στους τουρίστες, καταγράφουν σχετικά μικρά ποσοστά κρουσμάτων και διαφημίζουν μέτρα για τον έλεγχο του ιού.

Και οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με οικονομικό κίνδυνο, αν δεν καταφέρουν να προσελκύσουν τουρίστες.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, πιστεύει ότι η χώρα του παραμένει ελκυστική για τους τουρίστες, αλλά ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία που τονίζει και το ζήτημα της ασφάλειας. «Όλοι οι λόγοι για να επισκεφθείτε την Πορτογαλία ισχύουν ακόμα, οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι», λέει στο CNN.

Η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από Covid-19 στην Ευρώπη - 1.520 θανάτους σε πληθυσμό κάτω των 11 εκατομμυρίων - και η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειρισμός της πανδημίας θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει άλλες χώρες στην μάχη του τουρισμού.

«Είμαστε μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα τεστ, είμαστε μία από τις χώρες που γνωρίζει καλύτερα την πραγματική εξάπλωση του ιού, όπου οι αριθμοί είναι οι ασφαλέστεροι και όπου ο κόσμος μπορεί να έρθει με εμπιστοσύνη», λέει με υπερηφάνεια ο Κόστα. «Η εμπιστοσύνη θα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες τη στιγμή της επιλογής του προορισμού των διακοπών - νομίζω ότι η Πορτογαλία είναι ένας καλός προορισμός».

Λισαβόνα
Λισαβόνα
Henglein and Steets via Getty Images

Τα σχόλιά του μοιάζουν με εκείνα του Έλληνα ομολόγου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας του είναι η ασφάλεια, καθώς αυτή την εβδομάδα ανοίγουν τα εποχιακά ξενοδοχεία για επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

«Δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη», λέει. «Με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη».

Στην Πορτογαλία, μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση αυτής της εμπιστοσύνης ήταν η καθιέρωση πιστοποιητικών υγιεινής για τον χαρακτηρισμό των τουριστικών καταλυμάτων ως «καθαρών και ασφαλών».

«Έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όλων των ξενοδοχείων, για να δημιουργήσουμε μια ειδική σφραγίδα, καθαρή και ασφαλή, για να δώσουμε σε όλους εγγυήσεις ότι μπορούν να έρθουν και να είναι ασφαλείς», λέει ο Κόστα. Περίπου 14.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει τη σφραγίδα και 15.000 εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί, λένε αξιωματούχοι.

Αν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραδέχεται ότι οι αριθμοί δεν θα είναι τόσο καλοί όσο τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν καλοί δείκτες ότι τα ποσοστά πληρότητας θα είναι σε καλά επίπεδα.

Μπορεί να είναι ακόμα η αρχή της θερινής περιόδου, αλλά και οι δύο χώρες ξεκίνησαν αργά. Η παλιά συνοικία Αλφάμα της Λισαβόνας – που συνήθως είναι γεμάτη τουρίστες - είναι ακόμα άδεια. Ένας καταστηματάρχης που αναγκάστηκε να μείνει κλειστός δύο μήνες, τώρα πουλάει 4.000 ταρτάκια καθημερινά, όταν το φυσιολογικό είναι 30.000.

Αλφάμα
Αλφάμα
apeyron via Getty Images

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι παρόμοια, σε μια χώρα όπου το 90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από διεθνείς επισκέπτες. Η χώρα θα είναι τυχερή αν δει κοντά στα 33 εκατομμύρια επισκέπτες, με έσοδα 20 δισ. δολάρια, που είχε το 2019.

Για την ώρα, οι όμορφες παραλίες της, όπως το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα - που εμφανίζεται τακτικά στις παγκόσμιες λίστες με τις καλύτερες παραλίες - είναι άδειες.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
MagicBones via Getty Images

Με σημαντικά λιγότερους θανάτους από τον ιό από ότι η Πορτογαλία, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες για τουρισμό στη Μεσόγειο. Έχει καταγράψει λιγότερους από 200 θανάτους από Covid-19 και περίπου 3.100 κρούσματα, σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.

Το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων σημαίνει ότι οι επισκέπτες από μια λίστα δεκάδων χωρών με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, μπορούν πλέον να επισκεφθούν την Ελλάδα, ενώ γίνονται τυχαία δειγματοληπτικά τεστ. Ο κατάλογος αναμένεται να διευρυνθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Για τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροδρόμια που είναι στη λίστα του EASA, θα γίνεται τεστ σε όλους και θα τίθενται σε περιορισμό μίας ημέρας σε ξενοδοχείο καραντίνας μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η πρώιμη επιτυχία της στην αντιμετώπιση του ιού θα οδηγήσει σε έσοδα, σε μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της και μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας.

Όπως και στην Πορτογαλία, έχουν εισαχθεί αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν έναν συμβαλλόμενο ιατρό διαθέσιμο, ενώ οι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις.

Σαντορίνη
Σαντορίνη
PeskyMonkey via Getty Images

Σε δημοφιλείς προορισμούς, τα «δωμάτια Covid-19» ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα ξενοδοχεία, θα διατίθενται για καραντίνα όσων βγαίνουν θετικοί στον ιό.

Οι ξενοδόχοι στη Λευκάδα λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτήσεων που δέχονται από πιθανούς πελάτες, αφορούν την υγεία και την ασφάλεια.

«Θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι ελαχιστοποιείται η έκθεση. Θέλουν να γνωρίζουν ότι μόλις φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, θα έχουν χώρο για να τηρούν τις αποστάσεις και θα αισθάνονται ασφαλείς», λέει ο Οδυσσέας Χριστοφίδης, ιδιοκτήτης του Pavezzo Country Retreat. Ο Χριστοφίδης εκτιμά ότι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 60% από την ίδια περίοδο του 2019. «Έχουμε επίσης πολλούς επισκέπτες με κρατήσεις που δεν γνωρίζουν εάν θα πρέπει να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή λόγω περιορισμών και αβεβαιότητας σχετικά με τις πτήσεις».

Με πολλές προκλήσεις ακόμη μπροστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «ένα διαφορετικό καλοκαίρι».

Ο Πορτογάλος ομόλογός του συμφωνεί. «Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για πολύ καιρό», λέει. «Αυτό αλλάζει τη ζωή μας; Ναι. Αυτό εμποδίζει τη ζωή μας; Όχι. Απαιτεί από εμάς να ζούμε διαφορετικά».

Δημοφιλή