Ελληνικές «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Ελλάδα κοντά στη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης

Τι ισχύει για το Στρατηγείο στη Λάρισα. Ποια φρεγάτα θα αποσταλεί στην περιοχή.
.
.
Eurokinissi

Πολύ κοντά στην ανάληψη της διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (Aspides) στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται η Ελλάδα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια να δηλώνει, σε σχόλιά του κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη, με διαπιστευμένους δημοσιογράφους την Πέμπτη, πως η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ως προς το σημείο που βρίσκονται οι σχετικές διεργασίες, ανέφερε ότι από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε να πει όνομα επικεφαλής αξιωματικού. Σημειώνεται πως, την ίδια μέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός είπε πως «θα υπάρχει Γενικός Υπεύθυνος ο οποίος θα είναι Έλληνας υποναύαρχος και από εκεί και πέρα στο πεδίο θα υπάρχει επιχειρησιακός αξιωματικός ο οποίος όπως πάντα δεν θα είναι και αυτός Έλληνας, διότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αλλά, επιλέξαμε και ζητήσαμε να έχουμε το Στρατηγείο».

Η Ελλάδα έχει θέσει «στο τραπέζι» το Στρατηγείο της Λάρισας (Στρατηγείο 1ης Στρατιάς/ EU-OHQ) ως Στρατηγείου της επιχείρησης, ενώ παράλληλα αναμένεται επίσης να αποσταλεί στη Ερυθρά Θάλασσα ελληνική φρεγάτα (αναμένεται, εκτός απροόπτου, να είναι η «Ύδρα»), η οποία θα εκτελεί καθήκοντα και για την ευρωπαϊκή αποστολή και για την επιχείρηση «Prosperity Guardian». Ο κ. Δένδιας τόνισε πως υπάρχουν πολύ σημαντικοί οικονομικοί, όσο και γεωπολιτικοί λόγοι για τη δραστηριοποίηση της χώρας μας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, σημειώνοντας πως την Ελλάδα ενδιαφέρει η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα και η κίνηση στα λιμάνια της (αναφερόμενος, μεταξύ άλλων και στις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ακρίβεια των προϊόντων από τις διαταραχές στην κίνηση των πλοίων), και υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια περιοχή πραγματικά «δίπλα μας».

.
.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Ευρωπαϊκός βραχίονας ασφαλείας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «σαν χώρα είμαστε κήρυκες ενός ευρωπαϊκού βραχίονα ασφαλείας», προσθέτοντας πως, αν η επιχείρηση προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, αποσαφήνισε πως σκοπός είναι η προστασία των πλοίων στην περιοχή και «δεν θα επιτεθούμε στην Υεμένη», ενώ υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να είναι εκεί ευρωπαϊκός στόλος». Συνεχίζοντας, σχολίασε την ευρύτερη κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε εχθρούς» οι οποίοι «πολλαπλασιάζονται» και πως αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας «θα ζητάμε πάντα βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα στόλου, λέγοντας πως φανερά έγινε λάθος και «θα το φτιάξουμε»- θέτοντας χρονοδιάγραμμα 30 ημερών.

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτρη Χούπη με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτρη Χούπη με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, παρουσία και των αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συζήτησε με δημοσιογράφους σχετικά τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην υποστήριξη και ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ως προς το στρατηγείο, είπε, μεταξύ άλλων, πως θα στελεχωθεί με πολυεθνικό προσωπικό και ότι η επιχείρηση είναι καθαρά για προστασία πλοίων, με τις λεπτομέρειες και τους σχετικούς σχεδιασμούς να καθορίζονται με βάση το «mandate» που θα διαμορφωθεί.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney στον κόλπο της Σούδας, στην Ελλάδα. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. (Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP)
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney στον κόλπο της Σούδας, στην Ελλάδα. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. (Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP)
via Associated Press

Κοινή βούληση για ευρωπαϊκή επιχείρηση

Σημειώνεται πως νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως η πρόταση του υπουργού κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ για ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη διοίκηση της επιχείρησης εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά συμφέροντα και ότι είναι πολύ σημαντικό που διαπιστώθηκε κοινή βούληση των εταίρων για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή, πέραν της πολυεθνικής επιχείρησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (και στην οποία επίσης συμμετέχει η Ελλάδα).

Όπως τόνιζαν οι εν λόγω πηγές, «εξυπηρετεί συνεπώς απολύτως τα συμφέροντα της χώρας η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ήταν η επιχείρηση «Ειρήνη» για τη Λιβύη, για την ανάληψη της οποία η Ελλάδα επίσης πρωτοστάτησε και συμμετέχει.

Υπενθυμίζεται πως η θαλάσσια διαδρομή την οποία θα προστατεύσει η ευρωπαϊκή επιχείρηση αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης, και ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της.

Δημοφιλή