Η ελληνική αποσταγματοποιία έχει διανύσει μια μακρά και συναρπαστική διαδρομή. Από τα απλά σπιτικά αποστάγματα των αγροτικών κοινωνιών μέχρι τα σημερινά premium προϊόντα, αποτελεί ζωντανή μαρτυρία του πώς η παράδοση μπορεί να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί σε νέες εποχές από και για νέες γενιές. Η ελληνική τέχνη της απόσταξης έχει βρει σήμερα ένα νέο προσανατολισμό, επενδύοντας στην ποιότητα, στην καινοτομία και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, δημιουργώντας πλέον premium εμφιαλωμένα αποστάγματα που μπαίνουν μέχρι και σε καταλόγους πολλών μπαρ του εξωτερικού. Ποιος θα περίμενε ότι το ούζο, αυτός ο παραδοσιακός συνοδός μεζέδων, θα έβρισκε θέση σε λίστες με τα πιο εκλεκτά ποτά; Ότι πλάι στα γεμάτα ζωντάνια και νεύρο τσίπουρα θα υπάρχουν και παλαιωμένα τσίπουρα που θα τοποθετούνταν στο ίδιο επίπεδο με τα malt ουίσκι ή τα κονιάκ; Ή ότι θα δημιουργούνταν ελληνικά τζιν που ανταγωνίζονται επάξια κορυφαία διεθνή brands;
Την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλούς από αυτούς τους θησαυρούς της ελληνικής αποσταγματοποιίας θα έχουμε στην εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα», που αποτελεί τη μοναδική γευστική δοκιμή που συγκεντρώνει ελληνικά αποστάγματα και ηδύποτα. Θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2025, χωρισμένη σε δύο τετραωρίες: 11:30 έως 15:30 και 16:00 έως 20:00 στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναν χώρο με πανέμορφη πανοραμική θέα όλης της Αθήνας, του λόφου της Ακρόπολης, του Πειραιά και του Σαρωνικού Κόλπου.
Η φετινή εκδήλωση θα συγκεντρώσει περισσότερες από 120 ετικέτες που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία και την εξέλιξη του ελληνικού αποστάγματος. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και πολλά παλαιωμένα τσίπουρα, με έντονη αρωματική πολυπλοκότητα και μοναδική επίγευση που αποκτούν ως αποτέλεσμα της επαφής τους με το βαρέλι και το χρόνο και έχουν ξεχωρίσει ως εμβληματικά προϊόντα του κλάδου.
Εξίσου ξεχωριστά είναι τα τσίπουρα από διάφορα μέρη Ελλάδας, με την απόλυτη καθαρότητα και ισορροπία γεύσεων, αλλά και τα premium ούζα, που αναδεικνύουν την αυθεντική γεύση του γλυκάνισου και άλλων βοτάνων, ενώ τα αποστάγματα σταφυλής εντυπωσιάζουν με την εκφραστική τους φρεσκάδα, που αιχμαλωτίζει τη ζωντάνια και την αλήθεια του καρπού της ποικιλίας αμπέλου από την οποία παράγονται. Παράλληλα, εκλεκτές τσικουδιές αντανακλούν το πνεύμα της κρητικής γης σε κάθε ποτήρι και πρωτοποριακά λικέρ είναι αρωματισμένα με τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ ελληνικά τζιν κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε διεθνές επίπεδο.
Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα αποδεικνύει γιατί τα εμφιαλωμένα αποστάγματα έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Ένας από τους πιο επίμονους μύθους που ακολουθούσαν για χρόνια τα ελληνικά αποστάγματα, ιδίως το τσίπουρο και την τσικουδιά, ήταν ότι το «χύμα» μπορεί να είναι ισάξιο ή και ανώτερο του εμφιαλωμένου, ως αγνό κι ατόφιο! Ευτυχώς, ο μύθος αυτός έχει πλέον καταρριφθεί. Ας είμαστε ειλικρινείς: σε γενικές γραμμές, το καλύτερο χύμα απόσταγμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το χειρότερο εμφιαλωμένο. Εμφιαλωμένο σημαίνει έλεγχος ποιότητας, συνέπεια και ιστορία που επιβεβαιώνει την αξία του αποστάγματος, που κουβαλά μέσα του με ασφάλεια την πεμπτουσία της ελληνικής γης και την τεχνογνωσία των ανθρώπων που το δημιουργούν, σεβόμενοι την παράδοση!
Η εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι πολλά περισσότερα από μια απλή γευστική εμπειρία. Είναι ένα ταξίδι στη γνώση, στη δημιουργία και στις ρίζες μας. Εκεί, δεν θα δοκιμάσουμε απλώς premium αποστάγματα, αλλά θα γνωρίσουμε τις ιστορίες που κρύβουν, μέσα από τα λόγια και το πάθος των ίδιων των δημιουργών που θα είναι εκεί. Κάθε μπουκάλι, άλλωστε, κρύβει μια μικρή ιστορία της ελληνικής γης, μια απόδειξη πως η πραγματική ποιότητα δεν είναι ζήτημα τύχης, αλλά τέχνης, γνώσης, αφοσίωσης και εξέλιξης.
More Info:
Ημερομηνία: Κυριακή 19/1/2025.
Venue: Αίθουσα Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ώρες λειτουργίας: 11:30-15:30 & 16:00-20:00
Στην τιμή του εισιτηρίου, για μία από τις δύο αυτές τετραωρίες, περιλαμβάνεται αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και έντυπος κατάλογος με τα αποστάγματα της έκθεσης.
Για να βρεις εισιτήριο για την εκδήλωση, πάτησε εδώ