Την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι σταδιακά θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία όλων των τομέων της Ελληνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μόλις θα σταματήσει η διαδικασία των επιδομάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Το στοίχημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς παρά τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ούτε για τη συνολικής ζημιά που θα υποστεί η Ελληνική Οικονομία, αλλά ούτε και για τη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή είναι η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών, με την ταυτόχρονη κατακόρυφη μείωση των εσόδων. Το γεγονός αυτός σημαίνει ότι οι δυνατότητες του Δημοσίου για παροχή οικονομικής στήριξης δεν είναι απεριόριστη. Σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει σταδιακά η διακοπή των επιδομάτων, τουλάχιστον σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν στην εργασία τους, όπως και στους επαγγελματίες που ξεκινούν και πάλι την επιχειρηματική δραστηριότητα τους.
Τα επόμενα βήματα
Η καταβολή του επιδόματος θα επαναληφθεί σε όσους εργαζόμενους και επαγγελματίες δεν ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων. Για αυτούς σχεδιάζεται είτε να δοθεί το επίδομα στο ακέραιο, είτε να δοθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 30 και όχι 45 ημέρες. Ακόμα στο τραπέζι υπάρχει η σκέψη ένα μέρος του μισθού να δοθεί από το Δημόσιο ταμείο και ένα μέρος να το επιβαρυνθεί ο εργοδότης.
Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο θα ανεβάσει στροφές σχετικά με τη διαδικασία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω είτε κρατικών είτε Ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να επισπευσθεί η επανέναρξη λειτουργίας τους και ταυτόχρονα να διευκολυνθεί η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής. Η πορεία αυτών των μέτρων στήριξης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον υπόλοιπο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.
Νέες ρυθμίσεις
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν μέρα με τη μέρα την πορεία των εξελίξεων και πλέον περιμένουν να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να έχουν τα πρώτα δείγματα για την πορεία της οικονομίας μετά το lock down. Η εικόνα αυτή θα κρίνει και την πορεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα διακοπής των επιδομάτων.
Ακόμα σημαντικότερο ωστόσο είναι το περιθώριο που θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να σχεδιαστούν νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και των μελλοντικών υποχρεώσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να σχεδιαστούν συνολικές λύσεις με στόχο να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν υπέρογκα χρέη αυξάνοντας και πάλι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο.