ΕΛΛ.ΠΕ.: Λιγότερο Πετρέλαια, περισσότερο «Πράσινα»

Οι πέντε άξονες των βασικών αλλαγών.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας (αριστερά) και ο πρόεδρος των ΕΛΛ.ΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, κατά την χθεσινή συνάνητηση.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας (αριστερά) και ο πρόεδρος των ΕΛΛ.ΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, κατά την χθεσινή συνάνητηση.
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Αλλαγή σελίδας προωθεί η διοίκηση ενός εκ των δύο σημαντικότερων διυλιστηρίων της χώρας, καθώς η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, προχωρά τόσο σε σοβαρές διοικητικές, όσο και επιχειρησιακές ανακατατάξεις με ορίζοντα το 2025, αλλά και σε επενδύσεις ύψους 4 δις.ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας, που ελέγχεται από το Δημόσιο αλλά και τον όμιλο Λάτση, είχε χθες βαρυσήμαντη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αμέσως μετά διέθεσε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει τις αρχικές –ωστόσο ουσιαστικές- προτάσεις μετασχηματισμού του ομίλου.

Ο πρόεδρος των ΕΛΛ.ΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασαν το περίγραμμα των βασικών αλλαγών που δρομολογούνται και στηρίζονται σε πέντε άξονες. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή υδρογόνου αλλά και στα καθαρότερα υγρά καύσιμα.

Η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ ανάφερε επίσης, ότι «υπάρχει προβληματισμός» για την εμπλοκή του ομίλου στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την αποχώρηση του ισπανικού κολοσσού Repsol από τα χερσαία οικόπεδα αλλά και την εξαγορά της Edison E&P από την Energean, ο CEO του ομίλου επιφυλάχθηκε για το μέλλον.

Οι πέντε πυλώνες

Αναλυτικά οι πέντε πυλώνες του «Vision 2020-2025» είναι

1. Μείωση ρύπων CO2 και καύσιμα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα δεν θα εξαφανιστούν στην επόμενη δεκαετία, παρά τη στροφή προς τις καθαρές ΑΠΕ και ως προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2

2. Ανάπτυξη ΑΠΕ – ενεργειακός μετασχηματισμός

Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τη συνέχιση του ομίλου στην ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2 με 1,3 GW, ενώ η εταιρία ετοιμάζει κι επενδύσεις στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης

3. Εταιρική δομή

Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για την ανάγκη εταιρικού μετασχηματισμού με ξεκάθαρες εταιρίες και ιδίως αυτή των ΑΠΕ προκειμένου να βρίσκει πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της σύστασης εταιρίας συμμετοχών με τη μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης ΕΛΛ.ΠΕ, στην οποία θα υπάρχουν από κάτω οι θυγατρικές εταιρίες με αναλυτική δραστηριότητα.

4. Εταιρική διακυβέρνηση

Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG, είπε ο κ. Σιάμισιης αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου οργανισμού. Ωστόσο, αυτή η απόφαση ουσιαστικά ανατρέπει το καθεστώς ισορροπίας – που είχε διαμορφωθεί το 2003- μεταξύ του ιδιώτη επενδυτή (όμιλος Λάτση) και ελληνικού δημοσίου, γεγονός που προοιωνίζεται νέες εξελίξεις εν ευθέτω χρόνω.

5. Αλλαγή branding

Ο διευθύνων σύμβουλος έκανε γνωστή και την πρόθεση της διοίκησης να αλλάξει το branding, δηλαδή την ονομασία του ομίλου ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου.

Δημοφιλή