Ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά οδηγούν το ανεξέλεγκτο ράλι τιμών, που εκτοξεύουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 18,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό.
Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Εκροών είναι η μέτρηση της μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στον τομέα γεωργίας – κτηνοτροφίας κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους.
Η σημαντική αύξηση οφείλεται στην αύξηση κατά 27,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στο ελαιόλαδο και τα φρούτα και στην αύξηση κατά 1,0% των τιμών του κρέατος.
Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση η τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά 63,7% και των φρούτων κατά 11,6%.
Ενδεικτικά:
Οκτώβριος 2023: 20,5% (φρούτα), 12,3% (λαχανικά)
Νοέμβριος 2023: 12% (φρούτα), 10,8% (λαχανικά)
Δεκέμβριος 2023: 15% (φρούτα), 14% (λαχανικά)
Ιανουάριος 2024: 14% (φρούτα), 11,7% (λαχανικά)
Φεβρουάριος 2024: 12,3% (φρούτα), 6,5% (λαχανικά)
Μάρτιος 2024: 12,7% (φρούτα), 4,1% (λαχανικά)
Απρίλιος 2024: 11,6% (φρούτα), 6,1% (λαχανικά)