Τα λείψανα ενός Γερμανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε το 1986 σ′ ένα παγετώνα κοντά στο εμβληματικό βουνό Μάτερχορν της Ελβετίας ανασύρθηκαν, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων στις Αλπεις λόγω της κλιματικής αλλαγής φέρνει στο φως πολλά μυστικά.
Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στις 12 Ιουλίου από ορειβάτες που έκαναν πεζοπορία κατά μήκος του παγετώνα Theodul στο Τσερμάτ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία του καντονιού Βαλαί.
«Η ανάλυση DNA επέτρεψε την ταυτοποίηση ενός ορειβάτη που αγνοούνταν από το 1986», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
«Τον Σεπτέμβριο του 1986, ένας Γερμανός ορειβάτης, ο οποίος ήταν τότε 38 ετών, είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος αφού δεν επέστρεψε ποτέ από μια πεζοπορία».
Η αστυνομία δεν έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για την ταυτότητα του ορειβάτη ούτε για τις συνθήκες του θανάτου του. Δημοσίευσε, ωστόσο, τη φωτογραφία μιας μπότας ορειβασίας με κόκκινα κορδόνια που προεξείχαν από το χιόνι και η οποία ανήκε στον αγνοούμενο.
Τα λείψανα του ορειβάτη υποβλήθηκαν σε ιατροδικαστική ανάλυση στο νοσοκομείο του Βαλαί, επιτρέποντας στους ειδικούς να τα συνδέσουν με την εξαφάνιση του 1986, ανέφερε η αστυνομία.
Η συρρίκνωση των παγετώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη σορών ορειβατών που εξαφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Το 2015, βρέθηκαν τα λείψανα δύο νεαρών Ιαπώνων ορειβατών που εξαφανίστηκαν στο Μάτερχορν σε χιονοθύελλα του 1970 και η ταυτότητά τους επιβεβαιώθηκε μέσω της εξέτασης DNA των συγγενών τους.
Το 2014 το πτώμα του αγνοούμενου Βρετανού ορειβάτη Τζόναθαν Κόνβιλ ανακαλύφθηκε από έναν πιλότο ελικοπτέρου που εντόπισε κάτι ασυνήθιστο ενώ παρέδιδε προμήθειες σε ένα ορειβατικό καταφύγιο στο Μάτερχορν - την πιο διάσημη κορυφή της Ελβετίας.
Ο Κόνβιλ αγνοούνταν από το 1979.
Ένα χρόνο αργότερα, τα πτώματα δύο Ιαπώνων ορειβατών ανακαλύφθηκαν στην άκρη του παγετώνα του Μάτερχορν. Είχαν χαθεί σε χιονοθύελλα το 1970.
Πέρυσι οι παγετώνες της Ελβετίας κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τήξης από τότε που άρχισαν οι καταγραφές πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, χάνοντας το 6% του εναπομείναντος όγκου τους - σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2003.
Πηγή: Reuters, BBC