Ο πυρηνικός σταθμός στο Μίλεμπεργκ της Ελβετίας έκλεισε την Παρασκευή μετά από 47 χρόνια, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής, καθώς το κλείσιμο αυτό σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από την ατομική ενέργεια.
Το πυρηνικό εργοστάσιο χωρητικότητας 373 μεγαβάτ, που άνοιξε το 1972, έχει παραγάγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της κοντινής πόλης της Βέρνης για περισσότερα από 100 χρόνια.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την ελβετική τηλεόραση, στις 12.30 μ.μ. (τοπική ώρα) ένας τεχνικός πάτησε δύο κουμπιά στην αίθουσα ελέγχου για να απενεργοποιήσει τον αντιδραστήρα, κλείνοντας το εργοστάσιο για πάντα.
(το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο 14.20)
Αυτός είναι ο πρώτος από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ελβετίας που κλείνει, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.
Η Γερμανία αναμένεται να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας έως το 2022, ενώ η κυβέρνηση της Ελβετίας δήλωσε ότι δεν θα κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες και θα παροπλίσει τα υπάρχοντα εργοστάσια στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.
Η απόφαση για τερματισμό της πυρηνικής δραστηριότητας στην Ελβετία ελήφθη το 2017 με δημοψήφισμα, το οποίο υποστήριξε επίσης τα κυβερνητικά σχέδια για προώθηση της αειφόρου ενέργειας με επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τον τερματισμό των άλλων πυρηνικών σταθμών της Ελβετίας, αν και η μονάδα Μπεζνάου κοντά στα γερμανικά σύνορα, η οποία χρονολογείται από το 1969, αναμένεται να είναι η επόμενη.
Μέχρι το 2017, οι πυρηνικοί σταθμοί της Ελβετίας παρήγαγαν το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας της χώρας, ενώ το 60% ήταν υδροηλεκτρική και το 5% προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μετά τον τερματισμό λειτουργίας του σταθμού στο Μίλεμπεργκ, θα ξεκινήσει μια δεκαετής διαδικασία παροπλισμού, που κοστίζει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις.
Το κλείσιμο του Μίλεμπεργκ, πάντως, έχει δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα.
«Υπάρχει πολλή ελβετική τεχνογνωσία στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παλιές βαλβίδες, για παράδειγμα, οι οποίες εξακολουθούν να προέρχονται από την ελβετική εταιρεία Sulzer. Ενα κομμάτι εργοστασιακής και οικονομικής ιστορίας χάνεται», δήλωσε ένας εργαζόμενος στον σταθμό. «Πονάει όταν σταματούμε αυτά που έχουμε καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια», συμπλήρωσε.
Εντούτοις, οι αντιπυρηνικοί διαδηλωτές χαιρέτισαν την κίνηση. «Είναι σαφές ότι χαιρετίζουμε την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Sortir du Nucleaire (Αποχώρηση από τα πυρηνικά). «Θα θέλαμε να κλείσει πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters