«Εμείς καταστρέψαμε το διαστημικό λεωφορείο Challenger» ισχυρίζεται ηγέτης ισλαμικής σέκτας στην Τουρκία

«Εμείς καταστρέψαμε το διαστημικό λεωφορείο Challenger» ισχυρίζεται ηγέτης ισλαμικής σέκτας στην Τουρκία
NASA NASA / Reuters

Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Challenger, το οποίο εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1986, καταστράφηκε από μέλη του σουφιστικού τάγματος των Νακσμπαντί στην Τουρκία τα οποία...χαλάρωσαν τις βίδες του, ισχυρίστηκε ένας από τους ηγέτες του, σε βίντεο που προκάλεσε θραύση στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Αχμέτ Γιασίν Μπουρσεβί είπε πως το αίτιο της έκρηξης του διαστημικού λεωφορείου ήταν το χαλάρωμα...βιδών από μέλη του τάγματος.

«Ήμασταν στη μέση του Χατμέ (ένα είδος τελετουργίας) όταν το Challenger εκτοξεύτηκε. Δεν υπήρχε τηλεόραση στο δωμάτιο. Ο θείος Αχμέτ (ένα από τα μέλη του τάγματος) άρχισε να μιλά δυνατά κατά την τελετή, λέγοντας “γιατί δεν έχει εκραγεί ακόμα;”. Ο θείος Μεχμέτ Εμίν (άλλο ένα μέλος) απάντησε λέγοντας “μην ανησυχείς. Χαλαρώσαμε τις βίδες του. Θα πέσει σύντομα”. Το διαστημικό λεωφορείο έπεφτε εκείνη τη στιγμή. Το μάθαμε από την τηλεόραση την επόμενη ημέρα» λέει ο Μπορσεβί στο βίντεο. Ο λόγος

Η τραγωδία του Challenger είναι μια από τις πιο γνωστές (αν όχι η πιο γνωστή) διαστημική καταστροφή, και έλαβε χώρα στις 28 Ιανουαρίου 1986, όταν το σκάφος καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, με αποτέλεσμα τον θάνατο των επτά μελών του πληρώματός του. Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο λόγος ήταν η αποκόλληση δακτυλίου σφραγίσματος σε αγωγούς στερεών καυσίμων, με αποτέλεσμα ολέθριο ρήγμα. Επίσης, διαπιστώθηκε πως υπήρχαν ευθύνες στην «κουλτούρα» οργάνωσης της NASA και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με την υπηρεσία να παραβιάζει τους ίδιους τους κανονισμούς ασφαλείας της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής αριστερής εφημερίδας Sol, οι Νακσμπαντί είναι μια σέκτα η οποία έχει μεγάλο δίκτυο θρησκευτικών οργανώσεων στην Τουρκία και συνδέεται με πολλούς ισλαμιστές πολιτικούς, έχοντας παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Δημοφιλή