
Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης των ΗΠΑ», όπως αποκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ την 2α Απριλίου κατά την οποία αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο κύμα σαρωτικών δασμών ξημέρωσε, και αγορές όσο και κράτη κρατούν την ανάσά τους. Η δε επικεφαλής του ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί πως νέοι δασμοί του Τραμπ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ο αμερικανός πρόεδρος συζητούσε με συνεργάτες του για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα εξαγγείλει ενώ βεβαιότητες για το τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο δασμών, δεν υπάρχουν. Πριν λίγα 24ωρα δήλωνε πως οι δασμοί θα αφορούν όλες τις χώρες, αλλά συνεργάτες του είχαν επίσης κάνει δηλώσεις για στοχευμένη λίστα χωρών.
Η μια πιθανότητα λοιπόν είναι η ανακοίνωση επιβολής οριζόντιων δασμών για τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από όλες τις χώρες-τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Μάλιστα, σε αυτή τη περίπτωση πηγές αναφέρουν πως οι δασμοί θα αφορούν όχι μόνο τελικά προϊόντα αλλά πιθανότατα και πρώτες ύλες. Ένα ερώτημα επίσης βέβαια είναι εάν οι δασμοί θα αφορούν όλα τα προϊόντα ή εάν κάποια θα παραμείνουν εκτός.
Η εναλλακτική είναι ο Τραμπ να ακολουθήσει μια πιο συγκρατημένη στάση και να επιβάλλει δασμούς σε έναν συγκεκριμένο αριθμό χωρών και επίσης όχι στο σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ είχε αναφερθείσ το «Dirty 15» (Βρώμικο 15) δηλαδή στο 15% των χωρών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου με τις ΗΠΑ και επιβάλλουν δασμούς ή άλλους κανόνες που θέτουν τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση.
Μεταξύ αυτών οι: ΕΕ, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ.
Ένα ακόμη ερώτημα βέβαια και στα δύο σενάρια αποτελεί και το ύψος των κυρώσεων που θα επιβληθούν ειδικά μάλιστα όταν ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλλει δασμούς-στους οποίους θα προστεθούν οι νέοι- στα αυτοκίνητα, σε χάλυβα, αλουμίνιο κ.α.
...και οι συνέπειες
Φυσικά αυτό που απασχολεί άπαντες, εντός και εκτός ΗΠΑ είναι οι συνέπειες των αποφάσεων του Τραμπ που σε κάθε περίπτωση θα κλονίσουν το παγκόσμιο εμπόριο
Φυσικά οι δασμοί είναι φόροι επί των εισαγωγών. Άρα σίγουρα οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν τα αγαθά είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Όμως, όσο μεγαλύτεροι είναι οι δασμοί, τόσο περισσότερες εταιρείες θα αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν αυτά τα κόστη, είτε αλλάζοντας προμηθευτές, πιέζοντας τους επιχειρηματικούς εταίρους να μοιραστούν το βάρος και φυσικά αυξάνοντας τις τιμές για τους Αμερικανούς. Πολλές εταιρείες έχουν πει ότι ήδη προετοιμάζονται για αυτές τις αυξήσεις.
Αλλά αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπως τονίζει το ΒΒC, γιατί αν οι εταιρείες αυξήσουν πολύ τις τιμές, οι αγοραστές απλώς θα αναγκαστούν να μην αγοράζουν.
Οι κίνδυνοι μιας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά και είναι υπαρκτοί και πέραν των αμερικανικών συνόρων αφού πολλές εταιρείες βασίζονται στις αμερικανικές πωλήσεις.
Ο Τραμπ λέει ότι οι εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους δασμούς μπορούν απλώς να μετάφερουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι μια άμεση ή εύκολη λύση, δεδομένου του υψηλού κόστους πρόσληψης και δημιουργίας εργοστασίων.
Εάν προστεθούν σε όλα αυτά οι συναλλαγματικές μεταβολές και τα αντίποινα από άλλες χώρες στους δασμούς του Τραμπ και οι επιπτώσεις της προσπάθειας του να επαναφέρει τα παγκόσμια εμπορικά ισοζύγια μια πρόβλεψη για τι θα ακολουθήσει είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Λαγκάρντ: «Θα στριφογύριζε στον τάφο του ο πρώην γενικός διευθυντής το ΠΟΕ»
«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν, από το πόσο θα διαρκέσει, από το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρίστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην αναμενόενη επιβολή των νέων δασμών.
Όπως τόνισε, «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακώσεις δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς ακόμα και γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε διαπραγματευτικά τραπέζια όπου οι άνθρωποι κάθονται και συζητούν και τελικά αίρουν κάποια από αυτά τα εμπόδια».
Η Λαγκάρντ βρισκόταν στο Δουβλίνο για να παραλάβει ένα βραβείο που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό Πίτερ Σάδερλαντ, τον πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος, όπως είπε η Λαγκάρντ, «θα στριφογύριζε στον τάφο του εάν ήξερε τι γινόταν αυτή τη στιγμή».
«Δεν νομίζω ότι έχω αναφέρει ποτέ τη λέξη αβεβαιότητα τόσες φορές όσο τις τελευταίες εβδομάδες, διότι απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι είναι η ημέρα που θα ανακοινωθεί, τι θα κάνουν (οι ΗΠΑ) σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε.
«Η προβλεψιμότητα είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή».