Με μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία χαρακτηρίστηκε από μηνύματα προς τα στελέχη και τους στρατευμένους νέους των ΕΔ ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Βουλής, κομμάτων, ο τέως πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, πρεσβειών, πρώην υπουργοί, επίτιμοι αρχηγοί, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Διακλαδική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως των κ. Γεώργιου Γεροντιδάκη, Πασχάλη Τσαρούχα, Γιάννη Εγγλέζου (καλλιτεχνικό δρώμενο), Ευανθίας Ρεμπούτσικα και Λίνας Νικολακοπούλου (σύνθεση και στίχοι για το «Τραγούδι των Ενόπλων Δυνάμεων»). Τις ερμηνείες τους επίσης χάρισαν οι κ. Φωτεινή Δάρρα, Βασίλης Σκουλάς, Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Μάρα Ζαχαρέα και σκηνοθέτησε η κ. Σοφία Σπυράτου.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κεφαλογιάννης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στήριξη των στελεχών, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο σύγχρονο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον πολλαπλασιαστή της διπλωματικής και αμυντικής ισχύος της χώρας μας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «καθώς αναγνωρίζουμε ότι το έμψυχο δυναμικό αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε σχεδιάσει και προχωράμε στην εφαρμογή μίας σειράς πρωτοβουλιών, με στόχο τη δικαιότερη οικονομική αποζημίωση των στελεχών, την επίλυση των στεγαστικών αναγκών, την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της υγειονομικής τους περίθαλψης και γενικότερα τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, προκειμένου αυτά, ανεμπόδιστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους».
Από πλευράς του στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χούπης, αναφερόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε πως την 21η Νοεμβρίου «οι Έλληνες Πολίτες εκφράζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει. Τιμούν τους άνδρες και τις γυναίκες, που προτίμησαν να υπηρετήσουν δια βίου ένα από τα πιο απαιτητικά λειτουργήματα, διατηρώντας υψηλό το όραμα και τον επαγγελματισμό τους και αψηφώντας τις σειρήνες της ευζωίας. Ο Ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειονότητα τους συμπαραστέκεται, διότι σε αυτούς βρίσκει το πιο έμπεδο στήριγμα». Επίσης, απευθύνθηκε στους στρατευμένους νέους της χώρας, λέγοντας πως «διαθέτουν ένα μικρό μεν αλλά, εν πολλοίς κρίσιμο χρονικό διάστημα από τη νεανική τους ζωή, για να προετοιμαστούν για το ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα. Να πούμε λοιπόν σε αυτά τα παιδιά, τα οποία ενστερνίζονται την αρχή του πολίτη-οπλίτη, ότι θα είναι σε όλη τους τη ζωή υπερήφανοι για την προσφορά τους αυτή, καθότι η δημιουργική στρατιωτική θητεία συνιστά μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης των αρετών της ενσυνείδητης πειθαρχίας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, αλλά και μοναδικών εμπειριών εξοικείωσης με τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στις πολεμικές συνθήκες, που, εν πολλοίς, σε ορισμένες εκφάνσεις, προσομοιάζουν σε αυτές της καθημερινής ζωής...Σε μια από καρδιάς λοιπόν παραίνεση προς όλα τα νέα στελέχη και τους νεαρούς στρατευσίμους, θα ήθελα να σας πω να μην λιποτακτήσετε από τα όνειρά σας. Μην τα αφήσετε να γίνουν πεπρωμένο».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο γεωπολιτικό περιβάλλον, δήλωσε πως «ιδιαιτέρως στις μέρες μας, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για εγρήγορση και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις, καθώς και από την αντιμετώπιση υβριδικών και ασσύμετρων απειλών, ενίοτε κάτω από το «κατώφλι» του πολέμου, καθιστούν επιτακτικό το μετασχηματισμό και την επιχειρησιακή ή και οργανωτική προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων και της καινοτομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στην εξέλιξη των συγκρούσεων, από τον ανθρώπινο παράγοντα. Έτσι, ο πραγματικός πολλαπλασιαστής της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν, είναι και θα είναι το προσωπικό μας».