Ο ιθύνων νους της ΕΣΩ, Β.Μπαρτζώκας στη HuffPost: Να γίνουμε μικροί ακτιβιστέςτου εαυτού μας

H ΕΣΩ διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από την Design Ambassador και το Archisearch.gr σε συνεργασία με το +DESIGN Magazine, στις 4 Φεβρουαρίου.
H ΕΣΩ διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από την Design Ambassador και το Archisearch.gr σε συνεργασία με το +DESIGN Magazine.
ΕΣΩ
H ΕΣΩ διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από την Design Ambassador και το Archisearch.gr σε συνεργασία με το +DESIGN Magazine.

Πως προωθείται σήμερα η αρχιτεκτονική;

Με αφορμή την 9η διοργάνωση της Ημερίδας ΕΣΩ στην Στέγη, ο ιδρυτής της Design Ambassador και της πλατφόρμας archisearch.gr, Βασίλης Μπαρτζώκας που προετοιμάζει την εν λόγω Ημερίδα, πραγματοποιεί για λογαριασμό της HuffPost μία ρετροσπεκτίβα στις δράσεις που φέρνουν μαζί τις δημιουργικές δυνάμεις και αλλάζουν το τοπίο της ζωής μας.

«Για να γίνει η ζωή μας καλύτερη τώρα και να έχουμε καλύτερο μέλλον, προτείνω να γίνουμε ”μικροί” ακτιβιστές - του εαυτού μας αρχικά. Να φτιάξουμε κήπο, να βάψουμε όψη του σπιτιού, να καθαρίσουμε τα κανάλια μπροστά στο σπίτι μας. Να μην περιμένουμε κάποιον άλλον να τα κάνει, θεωρώντας τα ξένες ευθύνες». Στην πρώτη φράση που αναφέρει ο Βασίλης Μπαρτζώκας «προδίδει» τις δύο του αδυναμίες: την αρχιτεκτονική και τη δράση.

Βασίλης Μπαρτζώκας
Kostis Sohoritis for the Design Ambassador
Βασίλης Μπαρτζώκας

Πράγματι, στις 4 Φεβρουαρίου, η 9η Ημερίδα ΕΣΩ, το μεγαλύτερο συνέδριο για το design και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα θα υποδεχτεί το κοινό στο επί σειρά ετών «σπίτι» της, το Μεγάλο Αμφιθέατρο της Στέγης. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ημερίδα ΕΣΩ προσκαλεί ένα ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να γνωρίσει τους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από το χτιστό, και όχι μόνο, περιβάλλον και να ανακαλύψει τις συνδέσεις ανάμεσα στα σημεία του πολιτισμού των αισθήσεων και το σχεδιασμό.

«Η ιστορία του θεσμού πλέον της ΕΣΩ ξεκινά το 2012, όταν ο Δημήτρης Φακίνος – συνδιοργανωτής των συνεδρίων Design Athens και Digitized, αλλά και διευθυντής των European Design Awards και του περί αυτών ετήσιο φεστιβάλ – μου ζήτησε να σχεδιάσω ένα συνέδριο για την αρχιτεκτονική και το design», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Μεγάλο Αμφιθέατρο- Στέγη
Kostis Sohoritis for the Design Ambassador
Μεγάλο Αμφιθέατρο- Στέγη

Από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, σκοπός της ΕΣΩ είναι, μέσα από bits and pieces της πραγματικότητας να αναδείξει τους ποικίλους τρόπους που το design μεταμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων, σε όλο το φάσμα τους. Πρόκειται για ένα συνέδριο που θέλει να εμπνεύσει, να εμφυσήσει περισσότερες δημιουργικές ιδέες και να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για περισσότερες, πολλές φορές απρόσμενες συνεργασίες.

Μοναδική στο είδος της εδώ και 9 χρόνια, η Ημερίδα ΕΣΩ αποτελεί τη φυσική συνέχεια στις δράσεις που έχει αναλάβει ως τώρα ο ίδιος. « Η αρχιτεκτονική είναι η πόλη που ζούμε και οι τόποι που ονειρευόμαστε για να ζούμε. Κάθε διερεύνηση μπορεί να αναδείξει νέους τρόπους για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, ψυχικά γεμάτοι, αισθητικά ικανοποιημένοι, οικονομικά εύρωστοι και εμπλεκόμενοι, ολοένα και περισσότεροι, σε συνεργασίες μεταξύ μας. Με αυτές τις σκέψεις, ξεκινήσαμε με μία ομάδα δημιουργικών, εμπνευσμένων ανθρώπων να διοργανώνουμε και να επιμελούμαστε πρωτοποριακές δράσεις που έθεσαν σημερινούς προβληματισμούς πολλά χρόνια νωρίτερα», λέει.

Σχέδιο από τον διαγωνισμό Invisible Hotel (2005) Aρχιτέκτων Ανδρέας Αγγελιδάκης
Vaggelis Paterakis for the Design Ambassador
Σχέδιο από τον διαγωνισμό Invisible Hotel (2005) Aρχιτέκτων Ανδρέας Αγγελιδάκης

Και ήταν όντως 15 χρόνια πριν όταν διοργάνωσε για πρώτη φορά, ορμώμενος από τον αρχιτέκτονα Νίκο Κτενά, την έκθεση Invisible Hotel με επιμελητή τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Μέμο Φιλιππίδη. Ήδη από το 2005 η έκθεση είχε διερευνήσει το είδος του ξενοδοχείου που συνοψίζει το μοντέρνο τρόπο ζωής, ξεφεύγει από τις κοινότυπες μινιμαλιστικές επιταγές ή τον εκλεκτισμό και θα εισήγαγε την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη του design. Τα έργα 10 νέων τότε αρχιτεκτόνων παρουσιάστηκαν με τη μορφή προβολής διαδοχικών εικόνων και ταινιών στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. «Η ελληνική αρχιτεκτονική για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρόνια πήρε τεράστια διεθνή δημοσιότητα, μέσω της διοργάνωσης, σε τίτλους εκδόσεων όπως το περιοδικό Wallpaper και το Surface», υπογραμμίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Το 2008, μέσω της ΜΚΟ, Brainlab, o Βασίλης Μπαρτζώκας δημιούργησε το Green Design Festival. Στο πλαίσιο του, μόδα, γραφιστική, αρχιτεκτονική και design «εγκαταστάθηκαν» σε ένα οικολογικό μουσείο 1000 τμ στο Σύνταγμα, με κοινό άξονα την βιωσιμότητα. Η διοργάνωση είχε προσελκύσει 150.000 επισκέπτες και παρέμεινε στο Σύνταγμα με την συμφωνία του δήμου, για ένα μήνα. Το Green Design Festival επαναλήφθηκε το 2010.

Βραδυνή αποψη από το Eco Museum του Green Design Festival (2010) Σχεδιασμός: Kωνσταντίνος Χούρσογλου-A&M Architects
Kostis Sohoritis for the Design Ambassador
Βραδυνή αποψη από το Eco Museum του Green Design Festival (2010) Σχεδιασμός: Kωνσταντίνος Χούρσογλου-A&M Architects

Το έτος που μεσολάβησε ήταν αφιερωμένο στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Βασίλης Μπαρτζώκας δημιούργησε την βιβλιοθήκη «The Archive». «Ήταν ένας χώρος που πρόσφερε 24ωρη πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που χρειάζονταν οι νέοι αρχιτέκτονες και designers. Είτε μόνοι για την έρευνά τους, είτε μαζί με τους πελάτες τους για να δουν υλικά κλπ. Δεν ζητήσαμε ποτέ χρήματα από τους επισκέπτες και το εντυπωσιακό είναι πως παρά την ελεύθερη πρόσβαση, για τα χρόνια που λειτούργησε, δεν βανδαλίστηκε ποτέ! Κανείς δεν μπήκε ποτέ για να σπάσει ή να κλέψει κάτι», λέει ο Βασίλη Μπαρτζώκας.

Το «The Archive», μέσω pop up εκθέσεων υπό τον τίτλο «The Archive Epeisodes» αποτέλεσε ακόμα έναν χώρο έκφρασης νέω δημιουργών. Στο πλαίσιό τους, οι επιμελήτριες αρχιτέκτονες Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου, είχαν, μεταξύ άλλων, φέρει ένα κομμάτι από την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, μέσω της ελληνικής συμμετοχής «From Athens to Venice by sound».

Tο 2012, πέρα από χρονιά της ΕΣΩ είναι και χρονιά του DESIGNLOBBY. ASIA, μία πλατφόρμα που σκοπό της είχε να συστήσει την ελληνική δημιουργική σκηνή - φωτογράφους, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, graphic designers - σε μεγάλες εταιρείες στην Ασία για να προσελκύσει δουλειές από εκεί εδώ. Ελληνικά έργα «ταξίδεψαν» σε σημαντικές πόλεις όπως το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και η Γκουαντζό με roadshows σε θεσμούς όπως το Beijing Design Week, η Business of Design Week και η Canton Fair κατ’ αντιστοιχία προς τις πόλεις.

«Στην αρχή των πάντων είναι το πάθος για την αρχιτεκτονική. Από αυτό γεννήθηκαν οι πρωτοβουλίες που τελικά διαμόρφωσαν την ταυτότητα της Design Ambassador». Τι προσφέρει σήμερα η Design Ambassador; Η εταιρεία Design Ambassador ασχολείται με την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, τη διοργάνωση events και συνεδρίων, το lobbying και το consulting, το branding και το content creation, με επίκεντρο την Αρχιτεκτονική και το Design. Υποστηρίζει την επικοινωνία ορισμένων από τα μεγαλύτερα γραφεία στην Ελλάδα και γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ δημιουργών και εταιριών.

Άποψη του Eco Museum-GDF 2010. Φυτεμένο δώμα σε επιμέλεια Έλλης Παγκάλου. Τα φυτά μοιράστηκαν όλα στους πολίτες της Αθήνας από τους atenistas μετά το πέρας της διοργάνωσης.
Afroditi Houlaki for the Design Ambassador
Άποψη του Eco Museum-GDF 2010. Φυτεμένο δώμα σε επιμέλεια Έλλης Παγκάλου. Τα φυτά μοιράστηκαν όλα στους πολίτες της Αθήνας από τους atenistas μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι το archisearch.gr, η αρχιτεκτονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε to 2012, τότε με τη συμβουλευτική υποστήριξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ποτηρόπουλου και το σχεδιασμό των MNP Design. Σήμερα έχει ξανασχεδιαστεί από τους πολυβραβευμένους Kommigraphics, ενώ κυκλοφορεί και σε έντυπη, συλλεκτική έκδοση, το Archisearch Paper Edition, ενισχύοντας τη θέση της Design Ambassador το χώρο των media για την αρχιτεκτονική, το design και την καλή ζωή.

«Πέρα από τις σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, πιστεύω στα soft skills. Πιστεύω στις ομάδες που υποστηρίζουν ένα όραμα. Είμαι και πιστεύω στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν δράση. Κάποιος που αποτυγχάνει θα τα καταφέρει κάποια στιγμή. Δεν μπορώ την ανούσια κριτική από ανθρώπους που δεν κάνουν ποτέ. Όταν τρέχεις, σκοντάφτεις, αλλά το σημαντικό είναι να σηκώνεσαι ξανά», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας. «Οι σχέσεις μου είναι ουσιαστικές και μου αρέσουν οι πολύπλευροι άνθρωποι. Θετικοί, δημιουργικοί, ανήσυχοι, ειλικρινείς και αυθεντικοί…», αναφέρει.

Ανάμεσα στα ονόματα των ομιλητών που θα δώσουν φέτος το στίγμα τους στην ΕΣΩ βρίσκεται η Μαρία Παπαφίγκου, καθηγήτρια τα τελευταία επτά χρόνια στο Royal Institute of Technology in Stockholm (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects με έδρα στη Στοκχόλμη, ο Πάνος Παρθένιος του γραφείου PARTHENIOS architects+associates, η Νατάσσα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος από το διεθνές γραφείο Foster + Partners και, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, ο Αλέξης Βικέλας.

Φέτος, μάλιστα, θα βραβευτούν για την συνολική τους προσφορά τρεις κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας μας, ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσσιος, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας και ο Ιωάννης Βικέλας. Είναι η δεύτερη χρονιά που θα απονεμηθούν τα λεγόμενα Lifetime Achievement Awards, με σκοπό τους εξίσου να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά μέσω τους έργου τους στους ανθρώπους και τη δημιουργικότητα στη χώρα μας, αλλά και να υπενθυμίσουν το έργο τους στο κοινό.

«Επιθυμία μας στην Design Ambassador και το ARCHISEARCH.gr είναι να αναδείξουμε το καλό για τις νέες γενιές και να του υπενθυμίσουμε σε όσους το γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνουμε τον δημιουργικό μας προσανατολισμό και τραβάμε πάντοτε μπροστά», καταλήγει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους ομιλητές της φετινής διοργάνωσης: https://www.archisearch.gr/featured/eso-2020/

Εδώ μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας. https://www.eventora.com/el/Events/esw20

Βασίλης Μπαρτζώκας
Kostis Sohoritis for the Design Ambassador
Βασίλης Μπαρτζώκας