«Εμπόδια» στον δρόμο των τεθωρακισμένων Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Tα αποτελέσματα της εξέτασης των αμερικανικών τεθωρακισμένων δεν ήταν τα προσδοκώμενα
To τεθωρακισμένο όχημα μάχης Μ2 Bradley
To τεθωρακισμένο όχημα μάχης Μ2 Bradley
Anadolu via Getty Images

Η απόκτηση ικανού αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) για να πλαισιώσουν τα σύγχρονα άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού είναι μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία φάνηκε να μπαίνει στον δρόμο της υλοποίησης με τις αναφορές περί παραχώρησης 62 Μ2 Bradley από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού και προμήθειας άλλων 102 από τα αποθέματα της ΒΑΕ Systems, ωστόσο η εξέταση των προς παραχώρηση οχημάτων από το ελληνικό κλιμάκιο που μετέβη στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

H επιθεώρηση των διαθέσιμων προς παραχώρηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ από τον αμερικανικό στρατό έδειξε πως τα συγκεκριμένα οχήματα δεν βρίσκονταν σε επαρκώς ικανοποιητική κατάσταση, κάτι που θα εκτόξευε το συνολικό κόστος απόκτησής τους (αποκατάσταση/ μεταφορά) από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ υπάρχουν ζητήματα και όσον αφορά στον εξοπλισμό τους. Σε κάθε περίπτωση, υποδείχθηκαν 62 οχήματα του τύπου και αναμένονται εξελίξεις και όσον αφορά στα 102 οχήματα του τύπου από τη ΒΑΕ Systems, ωστόσο εκεί η «εξίσωση» είναι διαφορετική, καθώς δεν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, μα για αγορά- έστω και σε χαμηλό κόστος.

Γενικότερα μιλώντας, το υλικό που κρίνεται ως πλεονάζον και προωθείται σε παραχώρηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολύ συχνά έχει «δει» σημαντική χρήση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται- και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται η σημασία της απόκτησης των τεθωρακισμένων Μ1117, τόσο σε ικανό αριθμό όσο και σε πολύ καλή κατάσταση.

Όσον αφορά στην πορεία της απόκτησης των Μ2 Bradley, αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του λόγου κόστους- οφέλους ώστε να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο απώτερος στόχος της προμήθειας συνολικά 164 τεθωρακισμένων οχημάτων του τύπου είναι να εξοπλιστούν με αυτά τέσσερα τάγματα, αναβαθμίζοντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους, καθώς θα αντικαταστήσουν παλαιά Μ113.

To «στοίχημα» των ΤΟΜΑ

Η ανάγκη για ΤΟΜΑ, που θα πλαισιώνουν τα σύγχρονα άρματα μάχης των ελληνικών τεθωρακισμένων σχηματισμών, αποτελεί σημαντικό ζήτημα του Στρατού, και σημαντική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει με την απόκτηση αριθμού γερμανικών Marder, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση παλαιών ελληνικών ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σενάρια για απόκτηση σύγχρονων γερμανικής προέλευσης ΤΟΜΑ ή αναβάθμισης των «αθάνατων» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, τα οποία ο ΕΣ διαθέτει ήδη σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο επί της παρούσης το μόνο «χειροπιαστό» που φαίνεται να υπάρχει είναι η προμήθεια των αμερικανικών Bradley.

Τα Bradley είναι ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ)- οχήματα μέσης θωράκισης που μπορούν να μεταφέρουν και προσωπικό στο πεδίο της μάχης. Είναι πιο ελαφρά και πιο ευέλικτα από ένα άρμα μάχης, αν και ελαφρύτερα οπλισμένα. Μπορούν να μεταφέρουν περίπου 10 άτομα (τριμελές πλήρωμα και 6-7 πεζικάριους) και είναι σημαντικός ο ρόλος τους ως προς τη μετακίνηση στρατιωτών στη μάχη. Το πυροβόλο τους, των 25 χιλιοστών, μπορεί να μην είναι αντίστοιχο ενός άρματος μάχης, μα παρέχει σημαντική ισχύ πυρός προς υποστήριξη του πεζικού, ενώ μπορεί να φέρει και αντιαρματικούς πυραύλους TOW- κάτι που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τον Ελληνικό Στρατό όσον αφορά στα περί απόκτησης του συγκεκριμένου οχήματος. Οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του 1980, και ο στρατός τους έχει χιλιάδες οχήματα του τύπου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Bradley έχουν προκαλέσει πολύ καλές εντυπώσεις από την υπηρεσία τους στην Ουκρανία, λόγω του πολύ καλού συνδυασμού προστασίας/ ευκινησίας/ ισχύος πυρός που παρέχουν.

Δημοφιλή