Εμπόριο ανθρώπων. Ένας «κλάδος» που ανθεί και στον 21ο αιώνα όπως μας θυμίζει η εμπιστευτική έκθεση ειδικών του ΟΗΕ

Εμπόριο ανθρώπων. Ένας «κλάδος» που ανθεί και στον 21ο αιώνα όπως μας θυμίζει η εμπιστευτική έκθεση ειδικών του ΟΗΕ
Darrin Zammit Lupi / Reuters

Η εμπορία ανθρώπων παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις στη Λιβύη, καταγράφει εμπιστευτική έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, που εκτιμούν ότι κυβερνητικές δυνάμεις βοηθούν παραστρατιωτικές ομάδες στις προσπάθειές τους να ελέγξουν τις οδούς διέλευσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Το διαβαθμισμένο έγγραφο, το οποίο επιδόθηκε στα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα, αναφέρει επίσης ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιδιώκει να προσεταιριστεί τους διακινητές μεταναστών στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Σύρτη (450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) το 2016.

«Η διακίνηση ανθρώπων βρίσκεται σε άνοδο στη Λιβύη» και συνοδεύεται από «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση, έκτασης 157 σελίδων.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών αναφέρονται στην ανησυχία τους για την «πιθανή εκμετάλλευση εγκαταστάσεων και κεφαλαίων του κράτους από ένοπλες ομάδες και διακινητές για να ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί των μεταναστευτικών οδών».

Η τύχη των μεταναστών –ο αριθμός των οποίων δεκαπλασιάστηκε μετά την πτώση το 2011 του Μουάμαρ Καντάφι– πήρε ξανά μεγάλη δημοσιότητα το 2017, εν μέσω των αλλεπάλληλων ναυαγίων αναρίθμητων επικίνδυνων πλεούμενων στη Μεσόγειο αλλά και τη μετάδοση ενός ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN που κατέγραφε ένα σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για μετανάστες που συνελήφθησαν από στελέχη των κρατικών υπηρεσιών της Λιβύης και κατόπιν παραδόθηκαν, έναντι αμοιβής, σε διακινητές.

Οι λιβυκές Αρχές έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία με προσωπικό 5.000 στελέχη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τη DCIM, ενώ επιβλέπουν 24 κέντρα κράτησης.

Αλλά «σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η DCIM δεν έχει τον έλεγχο των κέντρων κράτησης» μεταναστών και προσφύγων, υπογραμμίζεται στην έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ.

Ένας λίβυος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η έκθεση αναγνωρίζει ότι «οι ένοπλες ομάδες είναι ισχυρότερες από τις Αρχές στη διαχείριση των ροών των μεταναστών».

Εξάλλου το ΙΚ «συνεχίζει να δρα στην κεντρική και στη νότια Λιβύη», επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.

Ο βραχίονας της οργάνωσης στη Λιβύη, τον οποίο συγκροτούν κατά κύριο λόγο ξένοι τζιχαντιστές, έστειλε στον νότο αντιπροσώπους του με «πολλά χρήματα σε μετρητά» σε αναζήτηση εταίρων και ερεισμάτων, ιδίως μεταξύ των διακινητών ανθρώπων, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Η Λιβύη, όπου δύο κυβερνήσεις και πολυάριθμες ένοπλες ομάδες διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της την εξουσία, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

«Μια πολιτική λύση στη Λιβύη βρίσκεται εκτός εμβέλειας βραχυπρόθεσμα», προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ. «Οι στρατιωτικές δυναμικές και οι αντιφατικές επιδιώξεις (των δυνάμεων) της περιοχής δείχνουν έλλειψη δέσμευσης σε μια ειρηνική λύση», εξηγούν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή