Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών εντάσεων προέβη το μεσημέρι της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι θα τεθεί θέμα κυριαρχίας των νησιών μας «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει τις παραβιάσεις της».
«Είναι εναντίον της Τουρκίας πάντα. Ζήτησαν να μην δοθούν τα F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κίνηση που δεν ταιριάζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ″μην τους δώσετε αυτό″. Εχουμε διαφορά απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε αμβλύνεται. Μερικές φορές κάνουμε διερευνητικές συνομιλίες. Είναι, όμως προβλήματα, που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια» είπε ο Τσαβούσγλου.
Και πρόσθεσε σε ακόμη πιο προκλητικό ύφος: «Ποιος είναι λοιπόν ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι επιθετική; Η παραβίαση του καθεστώτος των νησιών, που της δόθηκαν υπό τον όρο να μην τα εξοπλίσει με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Και φέρνουμε αυτή την παραβίαση στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους, οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες. Αλλά η Ελλάδα παραβιάζει αυτές τις συμφωνίες και τα εξοπλίζει. Εάν η Ελλάδα δεν απαρνηθεί αυτές τις παραβιάσεις, θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών».
«Θέλω να το πω άλλη μια φορά σήμερα. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Είναι τόσο σαφές και ακριβές. Θα τηρήσετε τις συμφωνίες. Μιλάτε για το διεθνές δίκαιο. Πάντα προσπαθείτε να δώσεις σε όλους ένα μάθημα. Λέτε ότι η δημοκρατία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αλλά οι συμφωνίες υπάρχουν. Τώρα γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν την Τουρκία, γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν στις επιστολές που έχουμε στείλει εντός του νομικού πλαισίου. Η επιστολή που γράψαμε είναι μια πολύ ξεκάθαρη επιστολή. Εξηγεί το νομικό πλαίσιο. Δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτό. Ή θα δώσουν μια ανόητη απάντηση. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν ένα κόμπλεξ. Αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ευχαριστήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι σε τέτοιο σύμπλεγμα. Είναι πολύ καλοί στο να λένε και να κλαίνε. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση ενός συμπλέγματος κατωτερότητας. Υπάρχει, λοιπόν, εξήγηση. Δεν βγαίνω κάθε μέρα και επιτίθεμαι στην Ελλάδα. Δεν έχω τέτοια ανάγκη. Δεν είναι αυτό που περιμένουν οι δικοί μου από εμένα. Ο κόσμος δεν λέει ″κάντε κριτική στην Ελλάδα κάθε μέρα″».
«Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι άθλια» συνέχισε ο εριστικός Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ακόμη και στην πιο άδικη κατάσταση, είναι πολύ επιτυχημένοι στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε [...] Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της αλήθειες. Αλλά το μίσος, η κακία, τα ψέματα, οι συκοφαντίες δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες. Είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε πιο προσεκτικά και με συγκεκριμένη κατανόηση στο πλαίσιο του νόμου. Ελπίζω να εναρμονιστεί με αυτή τη γραμμή η Ελλάδα.
«Τέλος, λέω αυτό. Ας απαντήσει η Ελλάδα αντρίκεια στην επιστολή μας. Ας πει ότι σε αυτά τα νησιά ότι δεν παραβίασε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους. Εχω έγγραφα. Κανένας από τους λόγους παραβίασης δεν είναι έγκυρος. Εάν δεν τερματιστεί η παραβίαση, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Η κυριαρχία της είναι συζητήσιμη, μόνο αυτό λέμε», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.
(με πληροφορίες από Miliyet)