Μία ανακοίνωση δέκα γραμμών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (16 Φεβρουαρίου) αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενώ καταδεικνύει ταυτόχρονα τις ευθύνες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στα «γρανάζια» της οποίας κόλλησε επί μήνες η έγκριση χορήγησης του εμβολίου για τον έρπη ζωστήρα στον γενικό πληθυσμό, εν μέσω έλλειψης του παλαιού σκευάσματος και απόγνωσης ολόκληρων ομάδων ασθενών.
Σε ανακοίνωσή του (16 Φεβρουαρίου) ο μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας αναφέρει ότι παρέχει «δωρεάν εμβολιασμό ενάντια στον ιό του έρπη... (ο οποίος) απευθύνεται σε ανθρώπους από 60 έως 75 ετών και έχει στόχο την πρόληψη και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας».
Το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι, γιατί χρειάζεται να φτάνει ένας δήμος στο σημείο να παρακάμπτει την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία δεν έκανε διαθέσιμο το νέο εμβόλιο παρά μόνο σε άτομα με ανοσοκαταστολή.
Προφανώς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να παρέμβει, προ του κινδύνου να μείνει απροστάτευτος ο γενικός πληθυσμός και υποκαθιστά έτσι τους φορείς της δημόσιας υγείας, που παραμένουν «όμηροι» της γραφειοκρατίας. Εν προκειμένω, η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης συμβαδίζει με:
- την έγκριση και τη λογική του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου ΕΜΑ
- την έγκριση και τη λογική του αμερικανικού CDC
- τις δημόσιες συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, που ευθέως προτείνει τον εμβολιασμό με το νέο, ανασυνδυασμένο εμβόλιο γαι τις ηλικίες άνω των 50 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους από 18 ετών και άνω
- την ανάλογη σύσταση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
- τις εκκλήσεις της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας και της ΡΕΥΜΑΖΗΝ (ρευματοπαθείς)
Nέες παρεμβάσεις για το εμβόλιο: Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Ελληνική Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ
Ο Γενικός Γραμμετέας της Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Σάκης Συμεωνίδης, σε ανάρτησή του (15 Φεβρουαρίου) στο Facebook χαρακτηρίζει «παράδοξη» την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζοντας: «Είχαμε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα της αφ ενός ελλειψης του Zostavax (ΕΟΦ από 09/2022) και της αφ ετέρου εισαγωγής και έγκρισης του νέου εμβολίου Shingrix και απευθύναμε ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας να επιληφθεί του θέματος. Όμως δημοσιεύθηκε πρόσφατα η πράγματι παράδοξη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρά τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Κάτι δεν καταλαβαίνουμε. Κάτι δεν στέκει λογικά. Οι ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών για τον εμβολιασμό τους παραμένουν. Εμείς που προάγουμε την πρόληψη μένουμε άοπλοι και εν πολλοίς άναυδοι.»
Ανάλογη τοποθέτηση μέσω του Facebook (9 Φεβρουαρίου) κάνει ο Γενικός Γραμματέας στην εταιρεία Ελληνική Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ, Ευάγγελος Φραγκούλης, υπογραμμίζοντας: «Στο αναθωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων που μόλις ανακοινώθηκε, για τον έρπη ζωστήραδίνεται προβάδισμα στο εμβόλιο από ζώντα εξασθενημένο ιό, ενώ το νεότερο ανασυνδυασμένο εμβόλιο αποζημιώνεται μόνο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε αναμονή με την προσδοκία του νεότερου εμβολίου,είτε κάνουν το παλιότερο υπό την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ (μόλις αποκατασταθεί η έλλειψη του στην αγορά),είτε κάνουν το νέο, πολύ πιο αποτελεσματικό εμβόλιο καταβάλλοντας οι ίδιοι το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος του.Με ενδιαφέρον αναμένουμε το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και την HTA ανάλυση της, καθώς το νεότερο εμβόλιο έχει κριθεί ως πλέον αποδοτική παρέμβαση από πολλά συστήματα υγείας (πχ ΗΠΑ, Γερμανία) και έχει εκτοπίσει πλήρως το παλιότερης γενιάς, πολύ λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο...»