Ένα αμινοξύ που προάγει την απόλυτη χαλάρωση και βάζει στοπ στο στρες χωρίς να προκαλεί υπνηλία

Όμως θέλει προσοχή: Σε κάποιες ομάδες ατόμων δεν επιτρέπεται ούτε για αστείο.
photoman via Getty Images

Η L-θεανίνη είναι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά και συμπληρώματα διατροφής. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την ανακούφιση από το στρες και τον ποιοτικό ύπνο.

Ποια είναι όμως τα συνολικά οφέλη και οι παρενέργειες της L-θεανίνης; Για ποιος θεωρείται ένα κι ένα και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουμε; Ειδικοί απαντούν.

Τι είναι η L-θεανίνη

Η L-θεανίνη είναι ένα μη πρωτεϊνικό, υδατοδιαλυτό αμινοξύ, που προάγει τη χαλάρωση και μειώνει το στρες, χωρίς ωστόσο να προκαλεί υπνηλία. Βρίσκεται φυσικά σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, πράσινο, matcha, μαύρο και λευκό, καθώς και σε μύκητες, όπως μερικά μανιτάρια. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος, σε χάπια ή σκόνη.

Πιθανά οφέλη για την υγεία μας

Ενώ η L-θεανίνη είναι περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι μας βοηθά να χαλαρώσουμε, επιφυλάσσει και άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

1. Προωθεί τη χαλάρωση και ανακουφίζει από το άγχος

Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Κέλσι Κόστα, «η L-θεανίνη μπορεί να έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του στρες και η βελτιωμένη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία».

2. Ενισχύει τη δυνατότητα εστίασης και τη συγκέντρωσή μας

Η L-θεανίνη μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, την εστίαση και τη γνωστική απόδοση. Μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με καφεΐνη, ευεργετώντας τη μνήμη και συμβάλλοντας στη μείωση των περισπασμών και της περιπλάνησης του μυαλού.

Η L-θεανίνη μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη για τα άτομα με ΔΕΠΥ επειδή υποστηρίζει τη διαρκή προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Η L-θεανίνη έχει αντιοξειδωτικές, ανοσορυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού, να βοηθήσει στην πρόληψη της γρίπης και να περιορίσει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη L-θεανίνης

Ορισμένες παρενέργειες που σχετίζονται με την L-θεανίνη οφείλονται συχνά στην υπερκατανάλωση καφεΐνης. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους

  • Ναυτία

  • Νευρικότητα

  • Ευερεθιστότητα

Ποιοι θα πρέπει να δοκιμάσουμε την L-Θεανίνη

1. Οι άνθρωποι που εργαζόμαστε σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου ή υπό υψηλά επίπεδα στρες

Όλοι εμείς ενδέχεται να επωφεληθούμε από τα πιθανά γνωστικά οφέλη της L-θεανίνης, όπως η βελτιωμένη εστίαση. Μερικά παραδείγματα αυτών των πληθυσμών μπορεί να περιλαμβάνουν τους επαγγελματίες αθλητές, τους πυροσβέστες, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

2. Άτομα με κακή ποιότητα ύπνου, κατάθλιψη και άγχος

Και εμείς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ωφεληθούμε από την L-θεανίνη, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσουμε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσουμε νέα συμπληρώματα στη ρουτίνα μας.

Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουμε

Ενώ η L-θεανίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι θα πρέπει να την αποφεύγουμε, όπως οι έγκυες ή όσες θηλάζουν, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Ακόμη, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγουν την L-θεανίνη, καθώς απειλεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα του εν λόγω δείκτη.

Επίσης, οποιοσδήποτε κάνει χημειοθεραπεία θα πρέπει να μείνει μακριά από τα συμπληρώματα L-θεανίνης έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία, αφού η συγκεκριμένη ουσία ενδέχεται να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Το ζουμί

Η L-θεανίνη είναι ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως το τσάι και τα μανιτάρια, ενώ διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος.

Πολλοί άνθρωποι είμαστε σε θέση να λάβουμε με ασφάλεια L-θεανίνη χωρίς αρνητικές παρενέργειες, αλλά μερικοί, όπως οι έγκυες ή όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου θα πρέπει να την αποφεύγουμε.

(Με πληροφορίες από eatingwell).