Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μηλόξυδο, δηλαδή ο ζυμωμένος χυμός που παρασκευάζεται από τα μήλα, διαθέτει ένα ενεργό συστατικό, που βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ το συγκεκριμένο προϊόν επιφυλάσσει και μερικά επιπλέον οφέλη για την υγεία μας.
Τι είναι το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων του χυμού του μήλου με ορισμένα βακτήρια που προστίθενται κατά τη διαδικασία παρασκευής. Τα σάκχαρα αρχικά μετατρέπονται σε αλκοόλη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ. To οξικό οξύ αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό του μηλόξυδου, που του προσδίδει την χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά και τη δυνατή γεύση του. Αξίζει να σημειωθεί πως στο οξικό οξύ αποδίδονται και οι λιποδιαλυτικές ιδιότητες του μηλόξυδου. Η διαφοροποίηση του μηλόξυδου από τα υπόλοιπα ξύδια, έγκειται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος ξυδιού παράγεται από μήλα κι όχι από σταφύλια ή σιτηρά.
Το μείγμα μαγιάς και νερού που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση του μηλόξυδου συχνά αναμειγνύεται με ζάχαρη και γι′ αυτό, το μηλόξυδο έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές συστατικό για σάλτσες, σαλάτες αλλά και μαρινάδες.
Σε τι μας ωφελεί το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο περιλαμβάνει προβιοτικά που συμβάλλουην στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με τον περιορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και τη μείωση της χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συν τοις άλλοις το μηλόξυδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιου, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από ασθένειες.
Πώς βοηθά το μηλόξυδο στην προσπάθεια μας για απώλεια βάρους;
Το μηλόξυδο στο παρελθόν έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων και με την απώλεια βάρους, έπειτα από μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του θα μπορούσε να αποτρέψει την παχυσαρκία, ανακουφίζοντας μας παράλληλα από προβλήματα στον μεταβολισμό, καθώς και από το δυσάρεστο σύμπτωμα της φλεγμονής στο σώμα.
Κι αυτό γιατί το μηλόξυδο δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, που μειώνει την όρεξη για γλυκά και αλμυρά σνακ, τα οποία πάνε χέρι-χέρι με την κατακράτηση υγρών.
Παρ′ όλα αυτά, οι διατροφολόγοι επιμένουν ως προς το γεγονός ότι η κατανάλωση του μηλόξυδου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μια με δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα, καθώς εξαιτίας της υψηλής οξύτητάς του, το μηλόξυδο ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.
Μάλιστα, προκειμένου να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο κίνδυνο η Μπάρμπαρα Ολέντσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή UMass Chan, συνιστά την αραίωση του μηλόξυδου με νερό.
Αν λοιπόν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, μπορούμε να δοκιμάσουμε να αραιώσουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε 250 ml νερό, και να το πιούμε πριν από τα δύο κυρίως γεύματα της ημέρας: Το μεσημεριανό και το ελαφρύ βραδινό.
Πηγή: usatoday