Ενα χρόνο μετά το lockdown, η Γουχάν παρτάρει ξέφρενα

Η νεολαία της Γουχάν, που υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας, απολαμβάνει την ελευθερία της.
Κλαμπ στη Γουχάν, στις 21 Ιανουαρίου.
Κλαμπ στη Γουχάν, στις 21 Ιανουαρίου.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Αυτιά κουνελιού που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, εκκωφαντικά beat και χαλαρή αντιμετώπιση της μάσκας: η νυχτερινή ζωή της Γουχάν επέστρεψε δριμύτερη, σχεδόν ένα χρόνο μετά το lockdown που πάγωσε την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η νεολαία της Γουχάν, που υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας, απολαμβάνει την ελευθερία της, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί ακόμα να τα βγάλει πέρα με lockdown και αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων.

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Στο Super Monkey - ένα τεράστιο κλαμπ στο κέντρο της πόλης - δεν υπάρχει ούτε ενδυματολογικός κώδικας, ούτε λίστα VIP. Υποχρεωτική είναι μόνον η χρήση μάσκας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Αν είναι πάνω από 37,3, οι επίδοξοι θαμώνες ”τρώνε πόρτα”.

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Στο εσωτερικό, όπου οι κλαμπερ ξεφαντώνουν στην πίστα εν μέσω εκκωφαντικής techno μουσικής και εκτυφλωτικών σόου λέιζερ, οι κανόνες δεν εφαρμόζονται και τόσο αυστηρά. Οι μάσκες μπορεί να είναι υποχρεωτικές στην είσοδο, αλλά μέσα, οι DJs και οι θαμώνες τις βγάζουν για να μιλήσουν με φίλους, να χορέψουν ή να καπνίσουν.

″Ημουν κλεισμένος μέσα για δυο-τρεις μήνες” δήλωσε στο AFP ο 30χρονος Ζου. ”Η πόλη πάλεψε πολύ καλά με τον ιό και τώρα μπορώ να βγω έξω ήσυχος.”

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Η ηδονιστική ατμόσφαιρα και η παγωμένη σαμπάνια απέχεουν πολύ από την λιτότητα που διακηρύττουν οι αρχές του Πεκίνου. Αλλά ο 20χρονος Τσεν Κιάνγκ, επαίνεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα για την εξαφάνιση της πανδημίας, παρά την έξαρση κρουσμάτων σε άλλα μέρη της χώρας τις τελευταίες μέρες.

″Η Κινεζική κυβέρνηση είναι καλή. Η Κινεζική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για τον λαό μας και ο λαός μας είναι εξαιρετικός. Είναι διαφορετικά από τις ξένες χώρες” είπε.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας υπογραμμίζουν την αποτυχία των Δυτικών κυβερνήσεων να αναχαιτίσουν τον ιό, συγκρίνοντας το χάος στο εξωτερικό με την επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα και υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται η ανωτερότητα του απολυαρχικού πολιτικού μοντέλου του Πεκίνου.

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Παρά την γενική αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, η πανδημία άλλαξε πολλά. Οι θαμώνες του κλαμπ είναι πολύ λιγότεροι από πριν.

″Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Κίνα είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ ανοιχτή, αλλά οι πελάτες αισθάνονται ακόμα άβολα” είπε στο AFP ο Λι Μπο, μάνατζερ κλαμπ. ”Η νυχτερινή κίνηση στη Γουχάν υπέστη πτώση 60 με 70%.”

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Οι αυστηροί κανόνες που εφαρμόζονται από κάποιες επιχειρήσεις, όπως περιορισμοί στον αριθμό των θαμώνων και υποχρεωτικές κρατήσεις, δεν βοηθούν. Οι θαμώνες πρέπει, επίσης, θα επιδεικνύουν μέσω εφαρμογών στα κινητά ότι δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Δημοσιογράφοι του AFP δεν κατάφεραν να μπουν στο κλαμπ Imhan, επειδή οι εφαρμογές στα κινητά τους έδειξαν ότι είχαν έρθει από το Πεκίνο. Σε μία από τις νότιες γειτονιές της κινεζικής πρωτεύουσας, έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία.

.
.
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Παρά την αβεβαιότητα, οι κάτοικοι της Γουχάν είναι ενθουσιασμένοι που δεν ζουν πια στην πόλη-φάντασμα που σόκαρε τον κόσμο πριν από έναν χρόνο.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι εικόνες από ένα τεράστιο πάρτι σε πάρκου νερού της Γουχάν, προκάλεσαν αναταραχή στο Ιντερνετ, καθώς η πανδημία εξακολουθούσε να σαρώνει τον πλανήτη.

Για τον κλάμπερ Ζου, το lockdown της περασμένης άνοιξης ήταν ”μοναδική εμπειρία”.

″Ημουν τυχερός που δεν προσβλήθηκα από κορονοϊό. Τώρα όλα είναι φυσιολογικά κι αισθάνομαι χαλαρός και ευτυχισμένος.”

Δημοφιλή