Το γιαούρτι, ως ένα γαλακτοκομικό προϊόν εξαιρετικά «ευέλικτο», διεκδικεί - και δικαίως - μια θέση στα γεύματα που απολαμβάνουμε καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσoυμε ως βάση για ένα πρωινό σούπερ-μπολ με γκρανόλα, ως ένα βολικό φορητό σνακ για τη δουλειά, ως το απόλυτα υγιεινό επιδόρπιο με λίγο μέλι ή ακόμα και ως βάση για ένα σπιτικό ντρέσινγκ για τη σάλτσα σαλάτα μας. Κι αυτές δεν είναι ούτε οι μισές από τις πιθανές μας επιλογές.
Πέρα από το εύρος των γευστικών εναλλακτικών που μας προσφέρει, το γιαούρτι επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας και ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά.
Όλα αυτά όμως ακούγονται κάπως γενικόλογα και ασαφή. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι λίγες οι τροφές που θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Για τον λόγο αυτό στην HuffPost συγκεντρώσαμε εννέα πολύ συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους έχει σημασία να τρώμε γιαούρτι κάθε μέρα.
1. Μας προσφέρει μια δυνατή ώθηση πρωτεΐνης
Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Αυτός είναι και ο λόγος που μας κρατά χορτάτους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις λιγούρες.
Ιδίως αν στο πρωινό γεύμα συνοδεύσουμε το γιαούρτι μας με φρέσκα φρούτα, γκρανόλα ή ξηρούς καρπούς, αυτό θα μας αποτρέψει από το να τσιμπολογήσουμε μπισκότα και άλλα επεξεργασμένα σνακ μέχρι το μεσημριανό γεύμα.
2. Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα με μελέτη του 2018, το γιαούρτι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
3. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Το γιαούρτι ευνοεί την υγεία της καρδιάς, συμβάλλοντας έτσι στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Sciences για τις επιδράσεις των προβιοτικών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα LDL (δηλαδή της «κακής») χοληστερόλης.
4. Αυξάνει την πρόσληψη του οργανισμού μας σε ασβέστιο
Εκτός από την πρωτεΐνη, ένα εξίσου πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που εγγυάται να προσφέρει το γιαούρτι στο σώμα μας είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με τους μύες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά.
Όταν δεν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μέσω των τροφών που καταναλώνουμε, το σώμα αρχίζει να «απομυζά» ασβέστιο από τα οστά, με αποτέλεσμα να ατονούν και να χάνουν την ευκινησία και την ελαστικότητά τους.
5. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
Το γιαούρτι τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Και σύμφωνα με την διατροφολόγο Λίντσει Κέιν, η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μειώνει το φούσκωμα και τη γενική γαστρεντερική δυσφορία και μετριάζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).
6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας
Ένα υγιές έντερο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες, καθώς είναι σε θέση να ελέγχει με ακρίβεια κάθε συστατικό που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός.
Με άλλα λόγια το μικροβίωμα του εντέρου εμποδίζει τα επικίνδυνα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την Κέιν τα προβιοτικά προωθούν τη σύνθεση φυσικών αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων όπως τα λεμφοκύτταρα, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιτεθούν σε εισβολείς όπως οι ιοί και οι τοξίνες.
7. Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα
Τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε αφθονία μέσα στο γιαούρτι, δεν επηρεάζουν θετικά μόνο τη σωματική, αλλά ανάλογα επιδρούν και στην ψυχική μας ευεξία. Tροφές πλούσιες σε προβιοτικά καταπολεμούν ψυχικές καταστάσεις και παθήσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες, η απαισιόδοξη διάθεση και η απώλεια μνήμης.
8. Το γιαούρτι βοηθά το σώμα μας να στείλει στον εγκέφαλο το σήμα ότι αισθανόμαστε «πλήρεις»
Το γιαούρτι, που όπως προείπαμε είναι γεμάτο πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και καλούς υδατάνθρακες, μας φέρνει πιο κοντά στο πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού. Έτσι, μετά από ένα νόστιμο γεύμα ή σνακ με βάση το γιαούρτι, περιορίζονται οι πιθανότητες να αισθανθούμε άμεσα αυτό το ανεξέλεγκτο είδος πείνας, που μας ωθεί σε θερμιδογόνες επελάσεις στο ψυγείο.
Δηλαδή, μέχρι να έρθει και πάλι η ώρα για το κυρίως γεύμα, υπολογίζοντας ότι τρώμε περίπου κάθε τρεις-τέσσερις ώρες, θα αισθανόμαστε χορτάτοι και πλήρεις.
9. Όπως έχουμε ήδη αντιληφθεί, το γιαούρτι αποτελεί πηγή πολλών ζωτικών θρεπτικών συστατικών
Εκτός από τα προβιοτικά, το γιαούρτι είναι γεμάτο με πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά, από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί το σώμα μας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν μέταλλα όπως ο φώσφορος, που συνδέεται με την καλή υγεία των οστών, το μαγνήσιο, που υποστηρίζει τον μεταβολισμό, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεσή μας και το κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, την κινητικότητα των μυών και την αποκατάσταση των οστών μετά από έναν τραυματισμό.
(Με πληροφορίες από eatthis) .