Ένα είναι το πιο υγιεινό κρασί για γιορτές χωρίς τύψεις

Και ποια κρασιά αποτελούν θερμιδική βόμβα.
Jecapix via Getty Images

Στην ερώτηση «Ποιο είναι το πιο υγιεινό κρασί;» η απάντηση είναι μια και μοναδική: Το ξηρό λευκό ή οποιοδήποτε κρασί καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα. Γιατί; Επειδή περιέχει λιγότερη ζάχαρη και αλκοόλ, εξηγεί η διατροφολόγος Ντέμπι Πετιπέιν.

Μερικά κρασιά περιέχουν υπολειμματικά ή φυσικά σάκχαρα από τη διαδικασία της ζύμωσης των σταφυλιών. Άλλες ποικιλίες, όπως τα επιδόρπια κρασιά, έχουν πρόσθετα τεχνητά σάκχαρα. Ωστόσο, πέρα από τη φυσική ή την πρόσθετη ζάχαρη, τα κρασιά διαφέρουν και ως προς την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Το αλκοόλ αποτελεί άλλη μια ύπουλη πηγή συμπυκνωμένων «κενών» θερμίδων στο κρασί.

Το κρασί ούτως ή άλλως δεν προσφέρει και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε ένα κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλ και ως εκ τούτου, με λιγότερες θερμίδες.

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κρασιά, που περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 12%, τα ξηρά λευκά έχουν συνήθως 9-11%. Ως εκ τούτου, όταν πρόκειται για το λευκό ξηρό κρασί, μπορούμε να απολαύσουμε μια ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα. Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβούμε κατά πολύ τα δύο ποτήρια ημερησίως οι άντρες και το ένα ποτήρι οι γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί να προτιμάμε κρασιά από περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα

Οι θερμότερες περιοχές επιτρέπουν μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, τα σταφύλια ωριμάζουν περισσότερο πριν τα μαζέψουν. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλ.

Μερικά παραδείγματα οινοπαραγωγικών περιοχών με δροσερό κλίμα είναι ορισμένα τμήματα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, της Βόρειας Γαλλίας, της Νέας Υόρκης, της Χιλής, της Ουγγαρίας, της Νέας Ζηλανδίας, της βόρειας Ιταλίας, της Νότιας Αφρικής, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Τελικά το κρασί μας κάνει καλό ή όχι;

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορισμένες μελέτες ωστόσο, δείχνουν πιθανή σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της μακροζωίας.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι γιατροί δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας ενθαρρύνουν να αρχίσουμε να πίνουμε προσδοκώντας οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για το κρασί, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο, η ρεσβερατρόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις και προληπτικές ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη περιέχεται επίσης σε τρόφιμα όπως η φλούδα της ντομάτας, η σοκολάτα και τα φιστίκια.

Βέβαια, για να αποκομίσουμε τα οφέλη της ρεσβερατρόλης από το κρασί, θα έπρεπε να πιούμε πάρα πολύ, καθώς η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κρασιού δεν θα μας προσφέρει αρκετή από τη συγκεκριμένη ουσία.

Eπομένως, καλύτερα να αναζητήσουμε τη ρεσβερατρόλη μέσα από το κακάο και τις σαλάτες με ντομάτες. Και σε ό,τι αφορά το κρασί, να περιοριστούμε στο ένα με δύο ποτηράκια λευκό ξηρό την ημέρα.

(Mε πληροφορίες από usatoday).