«Το καρκίνωμα είναι ένα θανατηφόρο είδος καρκίνου του δέρματος», εξηγεί η δρ Ελέν Κουνγκ, πιστοποιημένη δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αν μάλιστα προχωρήσει στη μετάσταση, ένα καρκίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά και σε εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος.
Ορισμένοι τύποι δερματικού καρκινώματος, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανιχνευθούν. Και ενώ δεν είναι πάντοτε θανατηφόρα, είναι τα πιο κοινά μεταξύ των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η πρόληψη ή έστω η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αφορά περίπου οκτώ στις δέκα διαγνώσεις καρκίνου του δέρματος, ενώ το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δύο στις δέκα διαγνώσεις.
Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, στα αρχικά τους στάδια μπορεί να μοιάζουν με απλά δερματικά εξανθήματα, γεγονός που συχνά μας κάνει να αγνοούμε τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όμως, η επίμονη ξηρότητα, τα εξανθήματα και οι μελανές κηλίδες, όταν είναι επίμονες και δεν λένε να εξαφανιστούν παρά τους διαφορετικούς τύπους θεραπείας, θα πρέπει να μας απασχολήσουν.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, εάν το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναπτυχθεί βαθύτερα στον ιστό του δέρματος, εκφυλίζοντας αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στη γύρω περιοχή. Αν και σπάνιο, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να κάνει μετάσταση και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Σε ό,τι αφορά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ το ενδεχόμενο μετάστασης είναι σχεδόν απίθανο, αυτός ο τύπος καρκίνου ενέχει άλλους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα αλλά και στους μυϊκούς και οστικούς ιστούς, οδηγώντας σε παραμόρφωση του δέρματος στα σημεία όπου εντοπίζεται το εν λόγω ιατρικό ζήτημα.
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πάσχουμε από βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα;
Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα είναι συνήθως γυαλιστερά, ημιδιαφανή και κακοσχηματισμένα. Συχνά μάλιστα αιμορραγούν ακόμα και χωρίς να έρθουν σε επαφή με το παραμικρό αιχμηρό αντικείμενο. Σχεδόν όλα τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο, ειδικά στο πρόσωπο, τα αυτιά, τον λαιμό, το κεφάλι, τους ώμους και τη ράχη.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται με τη μορφή ενός επίμονου εξογκώματος με τραχιά επιφάνεια, που ενδέχεται να αιμορραγήσει εάν χτυπηθεί κατά λάθος. Συχνά μοιάζει με θήλωμα ή και με μια ανοιχτή πληγή.
Αυτοί οι τύποι καρκίνου, όταν μας πρωτοχτυπούν την πόρτα, υπάρχει ο κίνδυνος επιπόλαια να θεωρηθούν επίμονα σπυράκια ή εποχικά εξανθήματα που θα κάνουν τον κύκλο τους και θα περάσουν. Ωστόσο ένα σπυράκι που δεν φεύγει ή μια πληγή που δεν επουλώνεται καθώς κυλούν οι εβδομάδες θα πρέπει οπωδήποτε να μας θορυβήσει.
Εάν παρατηρήσουμε κάποιο επίμονο δερματικό ζήτημα θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο το ταχύτερο δυνατόν. Το δέρμα στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής τείνει να επουλώνεται γρηγορότερα σε σχέση με το δέρμα στον κορμό και στα άκρα. Επομένως, η επίσκεψη στο δερματολόγο είναι ακόμα πιο επιτακτική αν το επίμονο φαινόμενο παρατηρείται στο πρόσωπο ή το τριχωτό, όπου συνήθως το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση πολύ γρήγορα.
Ένας τεράστιος μύθος γύρω από τα καρκινώματα του δέρματος
Κυκλοφορεί ένας μύθος ότι ο καρκίνος του δέρματος απειλεί μόνο ανοιχτόχρωμες και όχι σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Aυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι στο λευκό δέρμα γίνεται πιο φανερό το ηλιακό έγκαυμα.
Όμως, η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, επιδρά τρομερά αρνητικά και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.
Συνεπώς, η πεποίθηση ότι όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα δεν υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος είναι εντελώς αδικαιολόγητη και όλοι μας, πρέπει να λαμβάνουμε τα ίδια μέτρα απέναντι στον ήλιο. Να φοράμε δηλαδή αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς και καπέλο και γυαλιά ηλίου τις ημέρες που ο ήλιος είναι πιο καυτός.