Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Μα κατά πόσο είναι αλήθεια;
Τα μήλα σε αντίθεση με τα καρότα, δεν είναι ούτε πλούσια σε βιταμίνη Α, ούτε ευεργετικά για την όραση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν αποτελούν καν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ως εκ τούτου, δεν καταπολεμούν το κρυολόγημα όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα πορτοκάλια.
Επομένως τα μήλα αξίζουν πράγματι όλη αυτή τη δόξα;
Κι όμως ναι! Γιατί τα μήλα περιέχουν διάφορες βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται με θετικές βιολογικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Παρόλο που συγκεκριμένες χημικές ουσίες δεν ταξινομούνται ως θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες.
Όμως επειδή τα μήλα περιέχουν πολλές βιοδραστικές ουσίες που προάγουν την καλή υγεία, το συγκεκριμένο φρούτο υπάγεται στη λίστα με τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα.
Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα
H έννοια των λειτουργικών τροφίμων δεν είναι συνώνυμη εκείνης της υπερτροφής. Ως υπερτροφή ορίζεται ένα τρόφιμο που έχει ανώτερη θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά ευεργετικά για την υγεία. Υπερτροφές θεωρούνται για παράδειγμα, ο σολομός και ο τόνος, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν, έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς.
Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, οι λειτουργικές τροφές εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας και μια ποικιλία βιοδραστικών ουσιών. Καθεμία από αυτές συνδέεται με τη δική της μοναδική ευεργετική επίδραση.
Όσο προχωρά η έρευνα, ο κατάλογος των βιοδραστικών συστατικών στα τρόφιμα διευρύνεται. Τα καροτενοειδή ωστόσο, εξακολουθούν να είναι τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα παραδείγματα βιοδραστικών ουσιών.
Πρόκειται για μια ομάδα 850 διαφορετικών χρωστικών που δίνουν το χρώμα τους στα κίτρινα, τα πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα. Τα καροτενοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην πρόληψη κυτταρικής βλάβης.
Η βήτα-καροτίνη, είναι το πιο γνωστό καροτενοειδές και συναντάται σε μεγάλη ποσότητα στα καρότα. Αφού καταναλωθεί, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία θεωρείται απολύτως αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προσδίδουν το χρώμα τους στα κίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και οι πιπεριές, που αμφότερατα υποστηρίζουν την καλή όραση, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους. Πέρα όμως από την όρασή μας, έρευνες αποδεικνύουν πως τα καροτενοειδή βοηθούν και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε καροτενοειδή, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τα βιοενεργά συστατικά των μήλων
Τα μήλα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτική πηκτίνη, μια ουσία που περιορίζει την ποσότητα ζάχαρης και λίπους που απορροφάται από το σώμα μας, βοηθώντας στην πρόληψη του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Συν τοις άλλοις, οι φλούδες του μήλου είναι γεμάτες φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που μας εξασφαλίζουν το αίσθημα κορεσμού και μας κρατούν μακριά από ασθένειες. Μια δίαιτα πλούσια σε πολυφαινόλες θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.
Αρκεί ένα μήλο την ημέρα;
Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών που επικεντρώθηκε σε ένα δείγμα σαράντα ενηλίκων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων σε ημερήσια βάση επιφέρει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, ενώ Βραζιλιάνοι ερευνητές με δείγμα σαράντα υπέρβαρες γυναίκες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών μήλων την ημέρα συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Κι ακόμα κι αν και η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα δεν μειώνει απαραίτητα τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή τις επισκέψεις στον γιατρό, σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μετάβασή μας σε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές τροφές, γεμάτες φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.
(Με πληροφορίες από theconversation)