Μπορεί να έχουμε το σωστό ποτήρι, να γνωρίζουμε τα πιο ωραία κρασιά κι ακόμα να διαθέτουμε την πιο εντυπωσιακή οινική λίστα - αλλά, δυστυχώς, αν δεν δοκιμάσαμε ποτέ συσκευή για αφρόγαλα προκειμένου να πάρει αέρα το κόκκινο κρασί που ετοιμαζόμαστε να πιούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε απολαύσει τη συνολική εμπειρία.
Ναι, σωστά διαβάσατε.
Πώς μπορεί να αεριστεί το κρασί μας;
Ολα έχουν να κάνουν με την οξείδωση και την εξάτμιση - διαδικασίες που συνήθως γίνονται με τα κόκκινα κρασιά.
Σύμφωνα με την Coravin, ο αερισμός του κρασιού έχει μερικά πλεονεκτήματα: επιταχύνει την εξάτμιση, ενισχύει τις καλύτερες γευστικές νότες του κρασιού και βοηθά το κρασί να φτάσει στο καλύτερό του σημείο πιο γρήγορα.
Μερικοί άνθρωποι θα μεταγγίσουν το κρασί, άλλοι θα αγοράσουν ειδικούς αεριστήρες για να κάνουν τη δουλειά - αλλά ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι ένας αφροποιητής γάλακτος θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά.
Σε ένα βίντεο, ο ειδικός στο κρασί Τζος από το WineExpress.com εξηγεί ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα από τα πιο ακριβά κρασιά μας αλλά δεν θέλουμε να πιούμε ολόκληρο το μπουκάλι, μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη του να αφήσουμε το κρασί μας να «αναπνεύσει» χρησιμοποιώντας συσκευή αφρού γάλακτος.
Και μιλάμε για μια από αυτές τις φτηνές, μικρές, φορητές συσκευές για αφρό γάλακτος που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον καπουτσίνο ή τη ζεστή σοκολάτα μας.
Πώς να χρησιμοποιήσουμε συσκευή για αφρόγαλα για να αερίσουμε το κρασί μας:
Ας τοποθετήσουμε το σύρμα κοντά στο κάτω μέρος του ποτηριού (ας μην αγγίξουμε, όμως, το ποτήρι) κι ας «δουλέψουμε» το ρόφημα μέχρι να δημιουργηθεί ένας χορταστικός αφρός στην κορυφή του.
Αυτός ο αφρός τελικά θα «καθίσει» και, μόλις αυτό γίνει, ο Τζος προτείνει ότι θα επωφεληθούμε από μια «ωραία, απαλή, εύπλαστη γεύση που δίνει ο αερισμός».
Απλώς, ας προσπαθήσουμε να περιμένετε λίγο για να «καταλαγιάσουν» οι φυσαλίδες πριν πιούμε μια γουλιά.
Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τρεις τρόπους για να αερίσουμε το κρασί μας: