Ένα ποτήρι γάλα κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 500.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 διαιτητικών προϊόντων και θρεπτικών συστατικών και τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε βάθος χρόνου 16 ετών κατά μέσο όρο.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν κατανάλωναν πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο ασβεστίου (πάνω από 700 mg). Αλλά για μερικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προσθήκη πρόσθετου ασβεστίου στη διατροφή τους.
Μπορούμε να βρούμε πρόσθετο ασβέστιο σε προϊόντα όπως το ψωμί ή ορισμένα vegan προϊόντα (π.χ. φυτικά γάλατα). Απαιτείται, όμως, περισσότερη έρευνα για το εάν τα συμπληρώματα ασβεστίου και οι τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο έχουν την ίδια επίδραση στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.
Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι έως και οι μισοί από όλους τους καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφικών αλλαγών. Η τρέχουσα ανάλυση έχει τους περιορισμούς της, αλλά υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό ότι το αλκοόλ, και το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, μπορούν να θέσουν την υγεία των εντέρων μας σε κίνδυνο εάν καταναλώνονται πολύ συχνά.